Sud BiH i dalje nema nikakvih informacija o presuđenom ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu koji je nakon što mu je aprila 2022. godine izrečena pravosnažna presuda pobjegao iz BiH i nije se javio na izdržavanje kazne.

– Posljednju informaciju Sud BiH dobio je od Turske da osuđeni Mahmuljin još nije lociran na teritoriji Turske – rečeno je Srni u Sudu BiH.

Iz Suda BiH su podsjetili da je Sud BiH 28. novembra 2022. godine donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom da i nema nove informacije u tom pogledu zaključno sa današnjim danom.

U novembru prošle godine navršila se godina dana od raspisivanja potjernice za nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Mahmuljinom, koji je osuđen za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Vozući i Zavidovićima.

Iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara rečeno je ranije da su u septembru prošle godine diplomatskim putem od pravosudnih tijela Turske obaviješteni da lokacija Mahmuljina “još nije utvrđena”.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici odreda “El mudžahedin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakPetronijević: Šmit izvršio državni udar, jer svojim djelovanjem krši zakone
Naredni članakDOBOJ: U Pridjelu Gornjem “golfom” usmrtio pješaka