Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 lica za udruženi zločinački poduhvat nad srpskim civilnim stanovništvom krajem maja, početkom juna 1992. godine u mjestu Čemerno, opština Ilijaš.

Optužnica za zločine tereti DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada Sikiru, Benjamina Sikiru, Harisa Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada Bešliju, Nusreta Bešliju, Mirzeta Bešliju i Hamdiju Spahića, saopšteno je iz Suda BiH.

Riječ je o komandantu i prupadnicima struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, čiji je plan i cilj bio namjerno lišavanje života /ubistvo/ svih lica srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika Vojske Republike Srpske, uključujući i zarobljene civile i pripadnike Vojske Republike Srpske koji su položili oružje.

U optužnici se navodi da je u sinhronizovanom napadu na selo Čemerno u junu 1992. godine ubijeno najmanje 30 lica srpske nacionalnosti, među kojima je bilo žena i maloljetnih lica. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela su masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno, a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti je protjerano. U ovo selo niko se nije vratio ni poslije završetka rata.

(Srna)

Prethodni članakOd pet do deset odsto poskupljuje brašno i pekarski proizvodi
Naredni članakUhapšeni akteri tuče u hotelu