Ljekari upozoravaju da trebate biti oprezni kada konzumirate kofein jer osim što izaziva dehidraciju, takođe ima blago diuretičko djelovanje, zbog čega se ne preporučuje ako imate povraćanje ili diareju.

Još jedan razlog zbog kojeg nije dobro piti kafu kada ste prehlađeni jeste što sadrži kofein koji vas održava budnima, a kada ste bolesni, tijelu je potrebno što više odmora, čime se kofein ne uklapa u jednačinu.

“Kofein je stimulans i iako vjerovatno neće imati puno uticaja na lijekove koje možda uzimate, njegova stimulativna priroda može biti kontraproduktivna. Kada se suočavate s virusnom infekcijom, zaista je važno odmarati se”, kaže profesor epidemiologije Škole javnog zdravlja u Nju Orleansu, Suzen Hasig.

Ista priča vrijedi i za energetska pića koja često sadrže i više kofeina od šoljice kafe. To takođe dovodi do dehidracije, a kada smo bolesni, tijelu je potrebno što više tekućine. Hidratacija može biti zabrinjavajući faktor ako je bolest ozbiljna, kao što je teži oblik gripe, ističe dr Hasig. Dodaje da neke infekcije, poput gripe, takođe mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome.

“U tim slučajevima, preporučujem da preskočite čak i jutarnju šoljicu kafe. Inače, nema ništa loše u šolji kafe, posebno u prvoj polovini dana jer može spriječiti glavobolje i pomoći nam da ostanemo pokretni”, rekla je dr Hasig, ali naglašava važnost umjerenosti i dovoljno odmora.

Ona smatra da je održavanje dobrog nivoa hidratacije u svakom trenutku vrlo važno, posebno tokom bolesti, a najprikladniji su obična voda, prirodni sokovi te topli biljni čajevi i juhe, prenosi “Klik”.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakZnate li vi čemu služi sjajna strana aluminijumske folije, a čemu mat?
Naredni članakKako očistiti cipele od antilopa bez oštećenja?