U zajedničkom izdanju “Darkvuda” i “Sistem komiksa” izašao je drugi integral legendarnog stripa Kalvina i Hobsa pod nazivom “Neumoljivi Kalvin i Hobs” na srpskom jeziku i u pakovanju koje ovo remek-djelo zaslužuje.

To je djelo koje važi za najbolji dječji strip za odrasle i najbolji odrasli strip za djecu, a plan ovih izdavačkih kuća je da kompletiraju opus koji je uradio velemajstor devete umjetnosti Bil Voterson, što se već sad može proglasiti izdavačkim poduhvatom godine na domaćem tržištu. Mislite da pretjerujemo? Činjenice govore nešto drugo.

Tigrovi, dinosaurusi i slične stvari

Kako da ostanete zapamćeni kao jedan od najvećih strip autora u istoriji te umjetnosti? Pa, otprilike ovako: zovete se Bil Voterson, crtate oko deset godina strip po imenu “Kalvin i Hobs”, pomjerite pravila u fahu, objavite ga u 2.400 novina i magazina, prodate 14 kolekcija u 45 miliona primjeraka, svi vas obasipaju hvalospjevima, a vi prestanete crtati na vrhuncu slave. Ne dozvolite bilo kakvu komercijalizaciju svog djela kroz majice, postere, igračke i sl. Sve tvrdnje da je u oblasti komičnog stripa, podžanr – djeca i ljubimci, rečeno sve što se moglo reći sa “Pinatsima” (Snupijem), “Garfildom”, “Krejzi Ket” i sličnim stripovima, pojavom sad već legendarnog stripa “Kalvin i Hobs”, američkog crtača Bila Votersona, srušile su se kao kula od karata. Čak i najveći autori novinskog stripa, poput autora “Pinatsa” pokojnog Čarlsa Šulca, priznali su da je Voterson jedan i jedini. A tvorac Snupija često je pisao predgovore za kolekcije “Kalvina i Hobsa” priznajući Votersonu da se u onome što radi stvarno približio savršenstvu. Bazirajući priču na čudnoj formuli: klinac – tigar ljubimac – njegova porodica – škola – okruženje, realizovanoj kroz jednostavan i efektan crtež na tragu karikaturalnog krokija, te duhovitu mješavinu ciničnog humora i iskrenih emocija, Voterson je ostvario pun pogodak stvorivši jedan od najboljih stripova u protekloj deceniji.

Uspjeh stripova o divljim avanturama Kalvina i njegovog druga tigra nije toliko čudo kad se uzme u obzir da Kalvin nije tipičan klinac, niti je njegov plišani tigar običan ljubimac, a ni porodično okruženje nije tipično za Ameriku. Kreiran u liku plavokosog šestogodišnjaka, sa frizurom koja kao da je oblikovana petardama i kojem je najbolji drug plišani tigar, sa sklonošću ka svemirskim maštarijama (kapetan Spif) i dinosaurusima, i još jačom sklonošću za izluđivanjem roditelja, učiteljice gospođe Crvodrvić, bebisiterke Rozalin i školske drugarice Suzi. Ukratko, on je izvrstan potencijal za stvaranje bezbrojnih gegova na račun porodice, školstva, vaspitanja djece i uticaja pop kulture na njih.

Pri čemu Votersonov humor uvijek vješto balansira na tankoj granici između intelektualnog i prizemnog, nikad ne gubeći ravnotežu, koja u sadejstvu sa odličnim crtežom daje specifičnost Kalvina u okviru žanra. Gospodin Ilija Bakić u jednom tekstu o ovom stripu (“Dnevnik” 18.12.2001) ponudio je vrlo preciznu definiciju Kalvinovog svijeta.

– U slobodno vreme, dakle kad se ne grudvaju, spuštaju niz strme padine, šetaju po šumi ili beže u svet jer su slupali porodični auto, odnosno osnivaju tajni klub “Otarasi se kilavih devojčica”, Kalvin i Hobs razmišljaju o krucijalnim pitanjima kakva su da je detinjstvo kratko, a zrelost večna, odnosno da je nužno ozbiljno se zabavljati jer vreme raspusta bespovratno ističe – napisao je Bakić.

Don Kihot devete umjetnosti

Sam Voterson je priča za sebe u svijetu modernog stripa, neka vrsta Don Kihota koji se nakon dugogodišnje borbe sa strip industrijom i velikim izdavačima povukao u neku vrstu egzila iz javnog života. Godine 1987. prestao je da daje intervjue, a 1990. sa suprugom se preselio u Novi Meksiko, povlačeći se iz sredine u kojoj je i previše slavan. Pet godina kasnije, 1995. neprijatno je iznenadio javnost objavljujući da prekida rad na crtanju “Kalvina i Hobsa”. Sve vrijeme rada odbijao je da proda marketinška prava na strip, a odbijanje da se uklopi u industrijski sistem koji je strip tretirao samo kao sredstvo za izvlačenje profita na kraju ga je pretvorilo u neku vrstu heroja kod ljubitelja stripa.

U svakom slučaju, “Sistem komiks” i “Darkvud” imaju ambiciozan plan da kompletnu kolekciju izdaju u ovom specijalnom izdanju i samo im možemo poželjeti sreću u tom poduhvatu jer Votersonovo remek-djelo zaslužuje samo najbolje pakovanje.

Druga knjiga

Druga knjiga Votersonovog klasika pripremljena je sa digitalno obrađenim materijalima, novim prevodom, nedjeljnim tablama štampanim u koloru, u povećanom formatu i najluksuznijoj opremi. Integral sadrži sve stripove iz treće i četvrte originalne kolekcije “Hej-haj, pravac Јukon!” (1989) i “Spodobe s druge planete” (1990), kao i jedan bonus strip u boji. Ukupno ovo izdanje ima 256 strana u tvrdom uvezu. Prevod je djelo Milana Јovanovića.

Foto: glassrpske.com

Izvor: RTRS

Prethodni članakPUTEVI: Zbog vrućine na put kretati rano ujutro ili uveče
Naredni članakSrpska bogatija za šest beba