????????????????????????????????????

BANJALUKA – Vlada Republuke Srpske predložila je Narodnoj skupštini RS da za članove Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS imenuje Željka Slijepčevića, Bratoljuba Radulovića, Srđana Šuputa, Branislava Đuricu i aktuelnog pomoćnika ministra finansija RS Slavicu Milikić, saznaje poslovni portal CAPITAL.

Ovim je potvrđeno pisanje CAPITAL-a koji je prije mjesec dana objavio da će ovi kandidati biti predloženi za novi UO Agencije za bankarstvo RS.

Branislav Đurica je bivši izvršni direktor „Željeznica RS“, Željko Slijepčević je član UO Nezavisnog operatora sistema, Bratoljub Radulović direktor Centralnog registra hartija od vrijednosti, dok je Šuput direktor „Wiener osiguranja“.

Prema neformalnom dogovoru tri mjesta u UO Agencije pripala su SNSD-u, a po jedno DNS i SP-u, a Narodna skupština RS trebalo bi na sjednici koja je u toku da razmatra prijedlog Vlade.

O predloženim kanidatima prošle sedmice se izjašnjavala i Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS, a kako saznajemo suzdražni prilikom glasanja bili su Miroslav Brčkalo i Davor Šešić, dok su ostali članovi prihvatili prijedlog Vlade RS i predloženu listu kandidata uputili poslanicima.

Član Komisije i poslanik PDP-a u NSRS Miroslav Brčkalo rekao je za CAPITAL da se članovi UO biraju po političkoj liniji i da je to jedan od razloga zbog kojih je on bio suzdržan.

„Taj UO je u proteklom periodu, a kako vidimo biće i u narednom, čisto političko tijelo i zato nam se i dešava da banke propadaju, da izgubimo stotine miliona KM novca građana RS, a da nema nikakve odgovornosti“, rekao je on.

U redakciju CAPITAL-a proteklih dana stiglo je nekoliko dopisa Dragana S. Jovića koje je proslijedio i  nadležnim tužilaštvima u BiH, Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te Obudsmanu BiH u kojima je naveo da postoji sumnja da su prilikom procesa predlaganja članova UO ABRS počinjena brojna krivična djela.

Između ostalog, on je upozorio i da su mjesta u Upravnom odboru Agencije podijeljena na osnovu političke pripadnosti što znači da će Agencija biti podložna političkom uticaju iako je ona prema zakonu samostalno i nezavisno tijelo.

Takođe, u dopisima je navedeno i da je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije formirala predmet u vezi sa imenovanjem UO Agencije.

Članove UO Agencije, na prijedlog Vlade RS, imenuje Narodna skupština RS na pet godina uz mogućnost ponovnog izbora.

Na čelu sadašnjeg UO Agencije, kojem je mandat istekao u novembru prošle godine, nalazi se Mira Bjelac, a članovi su Slađa Kunić, Dragica Ristić i Miloš Komljenović. Član UO bio je i Perica Rajčević koji je razriješen nakon što je podnio ostavku na tu funkciju.

CAPITAL: Marina Čigoja

Prethodni članakBurno: Psovke u Skupštini Srpske!
Naredni članakDanas nastavak sjednice parlamenta