BEČ – Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je danas da poštuje suverenitet BiH, ali i pravo naroda na samoopredjeljenje.

“Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura bosansko-hrvatske federacije i Republike Srpske. Oba dijela zemlje biraju svog predsjednika i parlament. Deset kantona ima sopstvene zakone i izvršnu vlast”, rekao je Štrahe, odgovarajući na kritike kolega političara zbog izjava o Republici Srpskoj.

Štrahe je podsjetio da do današnjeg dana postoji i međunarodni mandat sa visokim predstavnikom.

“Ali mi isto tako poštujemo i pravo na samoopredjeljenje naroda za održiv i neophodan mirovni proces”, rekao je danas Štrahe za austrijski radio.

Štrahe se našao na udaru kritika kolega političara zbog izjave da Republika Srpska ima pravo na nezavisnost, kao i da BiH ne može da funkcioniše kao država.

“Želio bih da znam zašto međunarodna zajednica insistira na multietničkoj BiH? Današnja BiH ne može funkcionisati”, rekao je Štrahe ranije, podsjeća list “Politiko”.

On je tada rekao da međunarodna zajednica štiti zemlju vještački stvorenu putem nasilja i koja ne odslikava želje naroda, kao i da je Republika Srpska jedini dio BiH koji funkcioniše.

(Nezavisne)

Prethodni članakDanas promjenljivo, uveče moguć snijeg
Naredni članakPoznata osoba koja je 2017. kupila automobil iz kojeg je pucano na Ivanovića