Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić čestitala je završetak nastave u prvom polugodištu školske 2023/2024. i istakla da su učenici na polovini puta do ostvarenja ličnih ciljeva u tekućoj školskoj godini na kojem ne treba da posustaju i zanemaruju sopstvene potencijale, afinitete i talente.

– Dragi učenici, završetkom prvog polugodišta već ste na pola puta do savladavanja svih zadataka na koje vas obavezuju nastavni planovi i programi. Zimski raspust prilika je kako za predah, tako i za preispitivanje ciljeva kojima stremite. Na putu do njihovog ostvarenja, poručujem vam da budete marljivi u savladavanju novih nastavnih sadržaja i sticanju znanja čija moć je bez premca i koju vam niko ne može oduzeti – navela je Stojičićeva.

Ona je đacima poručila i to da posebno njeguju dobre i prijateljske odnose sa vršnjacima, kao i sa nastavnicima, zajedništvo, timski rad i kritičku misao prema svim negativnim pojavama u školi i široj društvenoj zajednici.

– Na taj način možete dati veliki doprinos opredijeljenosti Ministarstva za jačanje bezbjednosti i sprečavanja svakog oblika nasilja i nedoličnog ponašanja u školama, kao i sistemskom odupiranju svim negativnim društvenim pojavama koje zadiru i školu – istakla je Stojičićeva.

Ona je nastavnicima poručila da je cilj uspostavljanje što efikasnijeg sistema zaštite ugroženih i prevencije svakog oblika nedoličnog ponašanja u okviru novih nastavnih predmeta kojima se ističe važnost brige o mentalnom zdravlju učenika, empatija, prijateljstvo i nenasilje.

– To ćemo postići kontinuiranim jačanjem saradnje sa svim relevantnim institucijama, osnaživanjem stručnih službi i usavršavanjem rada nastavnika u ovoj oblasti, kao i direktora škola, te boljom saradnjom sa roditeljima. Posebno važnom cijenimo praksu savjetodavnog rada sa učenicima u okviru časova odjeljenske zajednice – poručila je Stojičićeva.

Ona je pozvala na ozbiljnost i nepopustljivost u uspostavljanju sistema u kojem se zalažu za nultu toleranciju prema nasilju i svakom obliku nedoličnog ponašanja u školama.

– U duhu ovih korisnih promjena pred nama, svima od srca želim srećne novogodišnje i božićne praznike – zaključila je Stojičićeva u čestitki učenicima, nastavnicima i vannastavnom osoblju, kao i rukovodstvu škola i svima poželjela da se zasluženo odmore tokom zimskog raspusta.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNa graničnim prelazima pojačan intenzitet saobraćaja
Naredni članakDOBOJ-OSJEČANI: Novogodišnji bazar za đačke ekskurzije i izlete (FOTO)