Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je u Narodnoj skupštini da su, ukupno gledajući, izdvajanja za kulturu u narednoj godini veća u odnosu na budžet za 2023. godinu.

Ona je rekla da to pokazuje i činjenica o planiranom usklađivanju platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture, čiji koeficijent je niži od platnog koeficijenta pete platne grupe definisanog Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave.

Stojičićeva je rekla da je ovo usklađivanje definisano Sporazumom o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Srpske, potpisanog između Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske.

Tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku i čiji ukupni okvir iznosi 5,735 milijardi KM, ona je rekla da brigu o kulturi pokazuje i planirano povećanje tekućih grantova za kulturu i kroz povećanje izdvajanja za Audio-vizuelni centar.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakIzbori u Srbiji – U BiH će moći da glasa oko 11.500 birača na 19 glasačkih mjesta
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 12.12.2023. godine