Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić vjeruju da će od 1. januara naredne godine biti realizovan sporazum koji se odnosi na usklađivanje platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

– To će biti sastavni dio instrukcije u procesu izrade budžeta za narednu godinu – rekla je Stojičićeva nakon sastanka sa Gnjatićem.

Ona je navela da je interes Vlade Republike Srpske da plate u narednoj godini budu povećane ne samo u oblasti obrazovanja i kulture, već i radnicima u ostalim organima uprave i realnom sektoru.

Stojičićeva je naglasila da su razgovarali i o onim radnicima koji za isti rad dobijaju nižu platu od svojih kolega koji imaju određenu spremu, kao i da će ovo biti tema o kojoj će u narednom periodu biti više razgovora.

– Napominjem da je zakon o platama neumoljiv, zakon ima platne koeficijente i određene uslove koje zaposleni mora da ispunjava – rekla je Stojičićeva.

Ona je navela da će sindikat ubuduće biti uključen u izradu podzakonskih akata i vjeruje da će pružiti najadekvatnija rješenja.

Gnjatić je rekao da sindikat traži povećanje primanja za sve radnike.

– Imamo uvjeravanja da će sporazum o usklađivanju platnih koeficijenata biti realizovan. Imamo određene nelogičnosti u zakonu o platama, odnosno situaciju da neki radnici sa višom ili srednjom stručnom spremom rade na poziciji gdje i radnici sa visokom stručnom spremom, a razlika u platama je velika. Vidjećemo šta možemo uraditi da smanjimo tu razliku – naveo je Gnjatić.

On očekuje da sindikat bude uključen u izradu pravilnika koji se odnose na finansiranje osnovnih i srednjih škola, stručnom usavršavanju i napredovanju radnika i četrdesetočasovnoj radnoj sedmici.

– Pomenuli smo i mogućnost donošenja posebnih kolektivnih ugovora u predškolstvu i ustanovama kulture koje se finansiraju iz budžeta lokalnih zajednica – naveo je Gnjatić.

Kada je riječ o bezbjednosti u školama, sagovornici su saglasni da se mjere Vlade Republike Srpske primjenjuju s ciljem prevencije nasilja, ali se radi i na edukaciji o koristi i štetnosti elektronskih medija.

Radi blokade određenih sadržaja na internetu, Ministarstvo je u saradnji sa kompanijom “M:tel” u pet osnovnih i srednjih škola primijenilo sistem kojim je blokiran takav pristup, a ukoliko se pokaže kao efikasan, cilj je da bude primijenjen i u ostalim školama.

foto: Centralna banka

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović: Sudeći po izbornim rezultatima, SNSD je politički gigant, a Konakovićeva stranka politički patuljak
Naredni članakImenovan novi direktor Zavoda za zapošljavanje Srpske