Pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović rekao je za RTRS da nametnuta odluka Kristijana Šmita o izmjenama Izbornog zakona BiH ne može da proizvede pravno dejstvo, jer takve odluke niko u BiH da donosi osim zakonodavnih organa predviđenih Ustavom.

Stjepanović je rekao da su radne grupe intenzivno radile na pronalaženju zajedničkog rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH i da je moguće zajedničko rješenje  tri strane.

On je podsjetio da je juče objavljen tekst Izbornog zakona Republike Srpske koji se odnosi na izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske, odnosno izbor poslanika Narodne skupštine, izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, lokalne izbore, izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok s druge strane ne obuhvata izbor članova Predsjedništva BiH i izbor poslanika u Predstavničkom domu obzirom da je to zajednički nivo i da je za to nadležan CIK BiH – istakao je Stjepanović.

Stjepanović očekuje da će tema posebne sjednice Narodne skupštine, o čijem terminu i dnevnom redu danas odlučuje skupštinski Kolegijum, biti pitanje Izbornog zakona Srpske.

Govoreći o pitanju imovine, Stjepanović je rekao da nema zakona o imovini na nivou BiH i da je to nadležnost entiteta.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSjednica Kolegijuma NSRS – tema i Izborni zakon
Naredni članakŠuput: Uvođenje elektronskog novca značajan iskorak ka modernizaciji finansijskih usluga (VIDEO)