Visoki sudski i tužilački savjet BiH dobio je prijedlog Kancelarije disciplinskog tužioca za privremeno udaljavanje Ranka Debevca sa mjesta predsjednika Suda BiH i formirana je prvostepena komisija, rekla je potpredsjednik VSTS-a Sanela Gorušanović Butigan.

Iz VSTS-a su konstatovali da Debevec nema zamjenika i da će Sud BiH dobiti vršioca dužnosti predsjednika ukoliko Debevec bude suspendovan.

– Dobićemo vršioca dužnosti predsjednika Suda ako predsjednik Debevec bude suspendovan – rekla je Butiganova, koja je u odsustvu predsjednika VSTS-a Halila Lagumdžije predsjedavala današnjoj sjednici Savjeta u Sarajevu.

Ona je dodala da postoje šefovi odjeljenja koji mogu da potpisuju odluke.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a BiH podnijela je zahtjev za privremeno udaljavanje Debeveca sa dužnosti predsjednika Suda BiH, nakon što je priveden u prostorije Agencije za istrage i zaštitu BiH zbog zloupotrebe položaja.

Pripadnici SIPA uhapsili su prije dva dana, po naredbi Tužilaštva BiH, Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića zbog sumnje da su prisluškivali zaposlene u Sudu i Tužilaštvu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Policija spasila ženu koja je skočila u rijeku Spreču
Naredni članakŠmit ponovo prijeti