Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je za Srpsku mnogo bitniji stav Srbije o zaštiti imovine Srpske, nego pokušaji nekih da koriste sastanke rukovodstva Srbije sa bilo kime kako bi izazvali svađu između rukovodstava Srbije i Srpske.

Stevandić je naglasio da se razgovori i sastanci Kristijana Šmita sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili predsjednikom Narodne skupštine Srbije Anom Brnabić upravo pokušavaju za to koristiti.

– Želim da to odlučno osudim i da kažem da je nesporna činjenica da Šmit za Srpsku nije legalan, ali Srbija pregovara i sa /predsjednikom Vlade samoproglašenog Aljbinom/ Kurtijem, pa ga nije priznala. Srbija treba sa svima da razgovara u skladu sa svojom procjenom. Razgovori sa nekim ne znače da je taj neko u pravu, kao što nije ni Kurti – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On smatra da je veoma važan, a što neki ne žele spominjati, stav predsjednika Srbije, Vlade i Narodne skupštine Srbije o imovini – da ona ne može da se otme entitetima.

Uostalom, pojasnio je on, u članu 25 zajedničke deklaracije čiji su potpisnici i Srbija i Srpska, jasno piše da kao potpisnici Dejtonskog sporazuma u Aneksu 10 i Srbija i Srpska smatraju da lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik mora da ima saglasnost zemalja potpisnica i Savjeta bezbjednosti UN.

– To je dokument i nije mi jasno da neko želi, zbog toga što su razgovori rukovodstva Srbije, vjerovatno, neophodni u diplomatskoj praksi, da predstavi kao neku vrstu alibija Šmitu, koji nema nikakav legitimitet i u zajedničkim dokumentima njegovi stavovi nisu oficijelni – rekao je Stevandić.

Stevandić je rekao da su oficjelni stavovi u Dejtonu vezano za ustavni kontinuitet, konstituciju, teritorijalni integritet Republike Srpske i njenu imovinu.

– Uostalom, linija razgraničenja, kao što piše u Dejtonu, razgraničava i imovinu u BiH – zaključio je Stevandić.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić: Grb i himna se ne mogu osporiti (VIDEO)
Naredni članakHapšenja u Graničnoj policiji, zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić pobjegao u Hrvatsku