Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će istina o zločinu na sarajevskoj pijaci Markale iz 1994. godine kad-tad isplivati i da Srpska neće dopustiti da joj udaraju pečate zločina koje nije počinila.

Stevandić je istakao da je matrica zločina na pijaci Markale primijenjena mnogo puta na ratištima u Avganistanu, Bliskom istoku ili nedavno u Ukrajini, a sve da se postigne alibi za vojna dejstva.

– Budući da je Vojska Republike Srpske bila u to doba čvrsta i muslimani nisu mogli da probiju srpske linije prema Ilidži, Grbavici, Srpskom Sarajevu, desile su se Markale. Imam duboki pijetet prema svim žrtvma, ali do danas nisu demantovane činjenice da ta granata nije ispaljena sa srpskih položaja – rekao je Stevandić za “Večernje novosti”.

On je dodao da nikakve naručene presude srpskim političarima i generalima ne mogu potvrditi da su oni odgovorni za ovaj zločin.

Stevandić je naglasio da je uvjeren će istina o Markalama kad-tad isplivati i da će se dokazati da su Srbi bombardovani i ubijani bez razloga.

– Ali i kada se dokaže da su Markale bile namještaljka, to, nažalost, neće promijeniti ono što je Srbima učinjeno od bombardovanja osiromašenim uranijumum, do ubijanja civila – ukazao je Stevandić.

On je poručio da Republika Srpska neće dozvoliti da je okrivljuju za zločine koje nije počinila.

– Poruka Bošnjacima je da ne treba niko da nameće drugom istinu ili istoriju, Srpska to drugima ne radi, ali neće dopustiti da drugi pišu istoriju Srpske i da joj udaraju pečate zločina koje nije počinila – rekao je Stevandić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 15 beba; Doboj bogatiji za pet novih stanovnika
Naredni članakDodik: Nastup O’Brajena u Sarajevu demonstracija bahatosti i odsustva ideja