Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića izjavio je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom da je potrebno što brže ispunjavati svih 14 ključnih prioriteta, što uključuje i zatvaranje OHR-a koji treba pretvoriti u kancelariju EU.

Stevandić je rekao da kancelarija EU treba da nadgleda i podržava proces pridruženja, što bi dovelo i do smanjivanja političkih tenzija unutar BiH.

On je napomenuo da je Republika Srpska demokratsko društvo koje parlamentarno donosi svoje zakone i neće prihvatiti nikakvo spoljašnje nametanje i miješanje u njen zakonodavni proces.

Stevandić smatra da je poštovanje dejtonskog principa dogovora tri naroda i dva entiteta, bez uplitanja međunarodne zajednice, jedini temelj za ispravno političko djelovanje unutar BiH, navodi se u saopštenju iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Tokom sastanaka kojem je prisustvao i šefa banjalučke Kancelarije EU Simon Gverini ponovljen je stav da institucije Republike Srpske, zajedno sa predstavnicima Evropske unije ostaju posvećene evropskim integracijama BiH.

Stevandić je naveo da je taj cilj u ovom trenutku politički u zastoju zbog prisutnosti nelegalnog visokog predstavnika koji namećući svoje odluke, usporava proces evropskih integracija, te djeluje antidemokratski i antievropski, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Na sastanku je naglašeno da sagovornici imaju dobru i otvorenu komunikaciju, te da postoji volja za razgovor o svim pitanjima.

Kako se navodi u saopštenju, potvrđena je i dalja saradnja s ciljem sprovođenja svih potrebnih reformi kako bi se nastavile evropske integracije, uz poštovanje unutrašnjih političkih procesa i principa demokratije.

U saopštenju se navodi da se na sastanku razgovaralo o aktivnostima i ključnim pitanjima vezanim za proces evropskih integracija.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakKonkretan datum pregovora sa EU ili redefinisanje politike (VIDEO)
Naredni članakDodik: Otvorene prijetnje u Federaciji BiH (VIDEO)