Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je oslobađanje od krivičnog gonjenja pripadnika Oružanih snaga BiH Slobodana Rudovića zbog učešća na defileu povodom Dana Republike samo dokaz da Srpskoj niko ni sudski, a ni ljudski ne može spriječiti proslavu 9. januara.

– Ovo tretiramo kao pozivnicu za sve koji treba da dođu i učestvuju u proslavi Dana Republike – poručio je Stevandić.

On je podsjetio da je Dan Republike dio pravnog sistema Srpske i da se proslavlja legalno i legitimno za razliku od Federacije BiH, u kojoj se Oružane snage BiH i njeni pripadnici koriste za obilježavanje brojnih datuma takozvane Armije BiH.

– Logično je da je ovo samo još jedan dokaz da niko, pa ni silom, ne može spriječiti proslavu Dana Republike – naglasio je Stevandić za Srnu.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Slobodan Rudović sa Sokoca oslobođen je od krivičnog gonjenja da je prekršio etički kodeks učešćem na proslavi Dana Republike – 9. januara prošle godine, izjavio je njegov advokat Siniša Mikić.

Mikić je na konferenciji za novinare rekao da je tročlano Vojno disciplinsko vijeće Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH donijelo odluku o obustavljanju postupka protiv podoficira za zalihe Glavne logističke baze u Doboju Slobodana Rudovića, koji je osumnjičen da je učestvovao u proslavi Dana Republike Srpske i bio učesnik defilea u sastavu ešalona ruskog moto kluba “Noćni vukovi” na proslavi u Istočnom Sarajevu.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPoreska uprava: U funkciji probno testiranje za dobijanje fiskalnog uređaja
Naredni članakVRIJEME: Sutra vjetrovito i oblačno sa kišom