Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je obilježavanje 25. novembra kao takozvanog dana državnosti u dijelu FBiH diskriminacija i pokušaj nametanja nečega što nije rezultat ni dogovora, ni volje svih naroda u BiH.

– Ako slavite nepostojeći datum, nepostojeći praznik kojeg nema u zakonu i ustavu, onda dovodite u pitanje legalnost i sve ono što je u Ustavu BiH – rekao je Stevandić Srni.

On je naveo da je to nametanje za građane u Republici Srpskoj igranje vatrom.

– Što se tiče nas iz Republike Srpske, mi ćemo slaviti samo ono što je usaglašeno sa sva tri naroda i oba entiteta, sve drugo je nelegalno. Ako žele u Federaciji da slave, mi im nećemo smetati – istakao je Stevandić.

Smatra da je zakon o praznicima u Bih moguće donijeti isključivo kompromisom sva tri naroda i oba entiteta, te da sve drugo neće biti uvaženo.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA


Prethodni članakDOBOJ: Reciklažom do očuvanja životne sredine (VIDEO)
Naredni članakBlagojević: Da li je Tužilaštvo BiH uradilo svoj posao u slučaju “Mahmuljin”?