Srpska će nastaviti da njeguje slobodu, nezavisnost, politički autoritet i ustavni kapacitet dostignut Dejtonskim sporazumom, ne obazirući se na ružne poruke i ne dozvoljavajući da bilo kakvo blato poremeti sjaj zvjezdica na njenoj torti, poručuje za Sputnjik predsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić.

On ističe da to neće promijeniti ni prijetnje hapšenjem onih koji slave Dan Srpske.

U Republici Srpskoj organi vlasti funkcinišu besprekorno i, kako navodi predsjednik Narodne skupštine, svi dišu jednoobrazno.

– Samo mi na teritoriji Srpske možemo da hapsimo. Prijetnje hapšenjem su oluja u čaši vode ili potreba za dodvoravanjem sarajevskoj čaršiji. Deveti januar je to sve već preživio – smireno odgovara Stevandić.

On naglašava da je Srpska posljednjih godina značajno popravila svoju međunarodnu poziciju i postala značajno vidljivija.

– Boravio sam i u mnogim evropskim parlamentima, ne samo u ruskoj Dumi ili nekim prijateljskim zemljama, i vidio sam svuda da mnogo bolje razumiju šta se kod nas dešava. Naravno, ne mogu odmah sve da prihvate ali kao što smo se u UN i Savjetu bezbjednosti izborili da niko ne može nazvati srpski narod genocidnim, tako ćemo se vrlo brzo izboriti i u EU jer i tu sada imamo ozbiljne konekcije – uvjeren je Stevandić.

Srbofobna linija se polako kruni

Ta ostrašćena linija, koja je srbofobna i primitivna polako se kruni ali što se više kruni i što je više neuspješna ona je, upozorava predsjednik parlamenta Srpske, sve agresivnija i stvara sve veći utisak a on je više rezultat njihovog vlastitog bijesa nego nečeg što djeluje na Srpsku.

Datum rođenja i čovjeka i države ili entiteta se ne može promijeniti jer tog dana su srpski odbornici digli ruke i glasali za osnivanje Srpske – ne može se mijenjati taj trenutak rasporeda među zvijezdama zato što se nekom ne sviđa što je to 9. januara, primećuje Stevandić.

– U šali kažem da bismo mi Srbi slavili taj dan da se to desilo i na katolički Božić ili na Bajram ili Ramazan. Sad zamislite koliko je ludilo ili opsesija kad vam neko pokušava reći da je neustavno to što ste vi tog dana digli ruke. Iluzorno je da bi se to moglo prihvatiti – rekao je Stevandić.

Dan Srpske sačuvao pravni legitimitet

S druge strane, decidan je Stevandić, zakon o 9.januaru Ustavni sud BiH je stavljao van snage ali mimo toga postoje odluke Vlade kad se nešto slavi i to nikad nije stavljeno van snage.

– Važno je reći da je 9.januar sačuvao pravni legitimitet, bilo da smo ga slavili u vrijeme kad su dolazili i kucali se šampanjem ruski i američki ambasador, Zlatko Lagumdžija, muftije, biskupi, pa poslije toga kad su htjeli da izazovu krizu i da ga ukinu, kasnije su dolazili oni koji imaju poštovanje, ali on je uvijek imao pravno pokriće, bilo u zakonu ili u odluci Vlade Republike Srpske – precizira Stevandić.

On dodaje da su tako i s pravne strane sve primjedbe više rezultat ostrašćenosti ili nerazumijevanja, dok je sa etičkog aspekta datum rođenja svetinja – a u kolijevku se nijednom narodu nikad nije diralo.

Američki avioni neće nadlijetati Srpsku

Stevandić komentariše i najavu da će uoči Dana Srpske tri američka lovca nadlijetati teritoriju BiH.

– To je možda malo veća čaša vode ili bokal ali nema poplave koja će nas ustrašiti. I te epizode s avionima su završene: ako se neko ne sjeća, prvi F-16 koji je oboren oborili su Srbi 1994, prvi”miraž” oboren je 1995…”

Kao dokaz da je to vrijeme prošlo, Stevandić navodi činjenicu da je naknadno stiglo preciziranje da će pomenuti američki avioni danas nadlijetati Brčko i Tuzlu – što znači da neće nadlijetati Srpsku – dakle, i oni su se malo korigovali.

S druge strane, podsjeća, sudovi u BiH su presudili da su pripadnici snaga BiH koji neguju tradiciju puka Republike Srpske, a koji su prošli 9.januar slavili Dan Srpske u uniformi oslobođeni i ti postupci su obustavljeni.

– To je pozivnica da svi dođu kako žele da zajedno proslavimo praznik. Važno je i da Republika Srpska nikad veći broj čestitki nije dobila – iz Evrope, Amerike, sa svih meridijana – kaže Stevandić i posebno izdvaja čestitku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On na kraju kaže da u Srpsku stižu na proslavu, između ostalog, delegacija Skupštine Srbije na čelu sa Vladimirom Orlićem, brojni ministri Vlade Srbije, kao i predstavnici Srba iz okruženja uključujući Crnu Goru.

– Ulazimo u 33. godinu postojanja, postojani smo, složni a pokazali smo čitavom svijetu da kad smo zajedno nema sile koja može da nas ugrozi. Sve to činimo s osmjehom i demokratski i to me najviše raduje – zaključuje Stevandić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik i Vučić dogovorili – sutra sinhronizovani vatromet u svim gradovima Srpske i Beogradu
Naredni članakVišković: Amerikanci izgleda odustali od preleta