Dan Republike proslavlja se kao odraz želje i volje naroda Srpske i niko ne može ukinuti jedan od najznačajnijih datuma u njenoj istoriji, a sve je zasnovano na pravnim aktima, izjavio je za Srnu predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Komentarišući izjavu Kristijana Šmita da je proslava 9. januara jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, Stevandić je rekao da Šmit pokušava samo da podigne temperaturu i unese nove nemire u BiH.

– Šmit pokušava da bezbjednosnu situaciju dovede na ivicu usijanja. On je odgovoran za sve eventualne sukobe i probleme jer ih on izaziva – naglasio je Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je ponovio da Šmit nije imenovan u skladu sa predviđenom procedurom u Savjetu bezbjednosti UN, odnosno da nema legitimitet.

– Јedini koji bi se mogao i koji bi se trebao prepasti krivične odgovornosti za svaki problem koji se desi jeste Kristijan Šmit – zaključio je Stevandić.

Šmit je rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika”, te dodao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠeranić: Podrška Dodiku i Lukiću
Naredni članakCvijanović: Šmit stvari doveo do toga da je malo i prekulturno sve što se kaže