Vijesti

Stanje bezbijednosti dobro u Srpskoj, formiran Anketni odbor u “slučaju David”

Kasno sinoć Narodna skupština Republike Srpske na kojoj se raspravljalo o stanju bezbjednosti u Banja Luci i Republici Srpskoj okončana je usvajanjem zaključaka koje je predložio klub poslanika vladajućih partija, predvođenim SNSD-om kojima se ocjenjuje da je stabilna bezbbjednosna situacija. Usvojena je i odluka o osnivanju Anketnog odbora koji bi trebao da analizira tok istrage oko smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Imenovani odbor se obavezuje da zatraži od svih relevantnih institucija izvještaje, neophodne podatke, obavještenja, kao i da pribavi potrebne izjave pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg izvještaja.

Anketni odbor se obavezuje da u roku od mjesec dana podnese izvještaj Narodnoj skupštini o pribavljenim činjenicama sa prijedlogom mjera za njegovo sprovođenje.

Predsjednik Anketnog odbora je Branislav Borenović, zamjenik predsjednika Drago Kalabić, a članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić.

U usvojenim zaključcima vladajuće većine se ocjenjuje da je stanje bezbjednosti u Srpskoj u osnovi stabilno bez obzira na pojedinačne slučajeve koji povremeno izazivaju zabrinutost građana.

Jednim od zaključaka Narodna skupština traži odlučnu i beskompromisnu aktivnost nadležnih na potpunom rasvjetljavanju svih činjenica da bi bile otklonjene sve nedoumice i nejasnoće i zadovoljena pravda u slučaju smrti Davida Dragičevića..

Među usvojenim zaključcima vlast odbacuje svaki vid politizovanja tragičnog slučaja i traži od političkih partija da se ne politizuju skupovi koji se održavaju, da se pojedinci iz političkih partija izdignu iznad političkih interesa i uzdrže od bilo kakvih komentara koji se odnose na tok istrage.

Narodna skupština traži od nadležnih organa da se, ukoliko su uočeni određeni propusti pojedinaca u organima koji su učestvovali u “slučaju David”, utvrdi njihova individualna odgovornst i preduzmu zakonom utvrđene mjere, podrazumijevajući i političku.

Skupština traži od Vlade da se pristupi izmjeni propisa kojim je regulisano da se postupak traženja nestalih lica radi odmah nakon prijave nestanka a ne da se čeka 24 časa kako je sada predviđeno.

Odbačeni su zaključci opozicije kojim se od predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović traži da razriješi dužnosti ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog, kako su naveli, evidentnih propusta iznesenih na konferenciji za novinare MUP-a 26. marta.

I opozicija, ali i vlast, uključujući i predsjendika RS su mišljenja da je ta konferencija bila sporna kada je izneseno više proizvoljnih činjenica, među kojima i onaj da je smrt nastupila utapanjem, a što porodica osporava.

Nije usvojen ni zaključak kojim se od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka traži da, u skladu sa Krivičnim zakonom, odgovaraju Lukač, direktor policije, načelnik Uprave za organizovani kriminal i patolog ako se dokaže da su neprofesionalno postupili ili prikrivali određene dokaze, kao ni ostali zaključci opozicije.

Nije usvojen ni zaključak Odbora za bezbjednost kojim Narodna skupština zadužuje ovaj odbor da sprovede parlamentarni nadzor u okviru istrage o smrti Davida Dragičevića.

Opozicija je u zaključcima navela i da Narodna skupština treba da izrazi veliku zabrinutost zbog bezbjednosne situacije u Srpskoj, a posebno u Banjaluci, koja je posljednjih mjeseci narušena, konstatujući da građani gube povjerenje u institucije koje su nadležne za ova pitanja.

BN

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close