U Stanarima se danas održava prvi Sajam matematike “Matematičko putovanje”, na kojem učestvuje stotinjak učenika iz sedam osnovnih škola sa područja Banjaluke, Doboja i Stanara.

Predsjednik Društva matematičara iz Banjaluka Gordana Jevđenić istakla je da je cilj projekta da se učenicima na prijemčiv način približi matematika a ujedno i prilika nastavnicima da razmijene dobra iskustva iz prakse.

Ona očekuje da prvi sajam matematike posluži kao model i u drugim gradovima ili da u nekom drugom organizacionom obliku zaživi i bude mjesto međusobnog susreta učenika i nastavnika.

Koordinator projekta su nastavnice matematike Željka Đukić iz Osnovne škole /OŠ/ “Đura Jakšić” iz Banjaluke i Stana Kujundžić iz OŠ “Milan Rakić” iz Bukovice Velike kod Doboja.

Đukićeva je pojasnila da je sajam matematike interaktivan za učenike i nastavnike.

“Osim što izlažu na štandu, djeca imaju aktivnosti poput matematičkog kutka gdje rješavaju zadatke i ilustracije zadataka. Za nastavnike je predviđena razmjena dobre prakse, a omogućeno im je da pripreme neke od izlaganja uz modernije tehnologije poput asocijacija, kvizova, zanimljive prezentacije”, pojasnila je Đukićeva.

Kujundžićeva kaže da je sajam prilika da se kod učenika probude skriveni matematički talenti, što se kod nekoliko mališana i potvrdilo tokom priprema za današnje “Matematičko putovanje”.

“Stvarajući `Matematičko putovanje` već godinu dana mnogo djece se iskazalo na drugačiji način i osjetimo da matematika možda više nije prva na listi `bauk` predmeta, već se pomjerila i približava se likovnom, fizičkom, muzičkom”, rekla je Kujundžićeva.

Ona je navela da učenici njene škole redovno ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike, od kojih je izdvojila juniorsku matematičku olimpijadu.

Učenica banjalučke OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” Marija Keča je veoma rano pokazala talenat za matematiku, što je potvrdilo i prvo mjesto na Četvrtoj međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici, održanoj 2019. godine u Beogradu.

Ona je za postignuti uspjeh zahvalila programu “Malac genijalac” kroz koji se kod nje razvila ljubav prema matematici.

Učenica OŠ “Milan Rakić” iz Bukovice Velike Tamara Jović kaže da je zadovoljna današnjim programom i sadržajima koji ističu onu ljepšu stranu matematike, poput rješavanja pitalica kroz ilustracije ili igara memorije, tvister.

Domaćin današnjeg Sajma matematike je OŠ “Desanka Maksimović” iz Stanara, čiji je direktor Aleksandar Ristić poručio da kod učenika postoji sklonost prema matematici uprkos stereotipima o ovom predmetu.

Sajam je organizovalo Društvo matematičara iz Banjaluke uz saglasnost i odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić: Rezolucija se koristi za ugrožavanje mira u BiH (VIDEO)
Naredni članakDodik: Partije da donesu pojedinačne odluke i izađu na izbore (VIDEO)