Direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Јović izjavio je da je Vlada Srpske obezbijedila stalan rast davanja za prosječno 50.000 korisnika prava iz oblasti dječije zaštite i da je budžet za ove namjene u prethodne četiri godine uvećan sa 50 na malo manje od 170 miliona KM planiranih za narednu godinu.

Za izmjene zakona koje su u skupštinskoj proceduri, a odnose se na refundaciju plata za porodilje, Јović smatra da će obezbijediti benefit za sve korisnike iz oblasti dječije zaštite i za nastavak redovnosti isplata.

– Nijedna porodilja i nijedan poslodavac neće biti oštećeni ovim izmjenama i dopunama zakona, cilj je da pokušamo stati ukraj manjem broju nesavjesnih poslodavaca koji su koristili dosadašnje pravo na način kako to nije predviđeno – rekao je Јović za Srnu.

Јović je ocijenio da to nije ni normalno ni solidarno i da takve pojave treba spriječiti.

– Republika Srpska je stala iza toga i obezbijedila sredstva da Fond dječije zaštite refundira 100 odsto iznos i da poslodavac nema nikakve troškove za plate porodilja, što je zasigurno pohvalno, a uvedena je i naknada za nezaposlene porodilje – istakao je on.

Јović je naveo da je do 2019. godine Fond izdvajao od 26 do 28 miliona maraka za zaposlene i nezaposlene porodilje, a danas izdvaja više od 100 miliona maraka za ove dvije kategorije, 80 miliona KM za refundaciju naknade plate i više od 20 miliona maraka za materinski dodatak.

– To govori da se godinama unazad u Republici Srpskoj izuzetno radilo na pronatalitetnoj politici i kroz ovaj vid refundacije naknade plate i da se maksimalno bavilo unapređenjem u oblasti refundacije plate zaposlenim i nezaposlenim porodiljama, a od 2018. godine uveden je materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje – rekao je on.

Јović je istakao da su pojedini poslodavci koristili to pravo na način kako ono nije zamišljeno i sve češće su bile pojave da se trudnice zapošljavaju mjesec, dva prije poroda, dobiju mogućnost da koriste porodiljsko odsustvo, poslodavac ostvari pravo da mu se refundira plata za porodilje, ali poslije toga uslijedi prekid radnog odnosa.

– To nije bila namjera zakonodavca, namjera je bila da se spriječi diskriminacija, da poslodavac može da zaposli trudnicu, ali ne da je otpušta odmah nakon isteka porodiljskog odsustva. Nažalost, sve češće smo imali situacije da se to koristi kako nije bila namjera – rekao je Јović i dodao da je ova masovna pojava počela krajem prošle godine kada je uočeno da se broj korisnika refundacije naknade plate porodiljama povećavao.

Prema njegovim riječima, izmjene zakona su usmjerene na to da se stane ukraj tom fiktivnom zapošljavanju.

Јović je rekao da su finansijski pokazatelji u radu Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske zadovoljavajući za tekuću godinu i istakao da se sva prava iz oblasti dječije zaštite isplaćuju redovno, a uvećavani su i iznosi naknada za najugroženije kategorije društva kao što su korisnici dječijeg dodatka, koji je povećan sa nekadašnjih 35 na 117 KM.

Foto: jfdz.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakZP „Elektro Doboj”: Prekid u napajanju zbog planiranih radova
Naredni članakModifikovani Mansory Mercedes-Maybach S 680