Pred Privremenom istražnom komisijom Doma naroda BiH okončano je saslušanje članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, a osim delegatima ovog doma, izvještaj Komisije biće upućen i Tužilaštvu.

Razlog, indicija o zloupotrebi položaja. U nalazima Komisija navodi evidentni i politički motivisani pokušaji da se krađom kulturno-istorijskog nasljeđa naroda u BiH stvori novi identitet, bosanskohercegovačka nacija.

Nepravilnosti su uočene kroz revizorske i izvještaje Upravnog inspektorata.

Aneksom 8 članom 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir jasno je utvrđeno šta su nacionalni spomenici.

Zbog pokušaja članova Komisije iz Federacije BiH da nacionalne spomenike vežu za teritoriju BiH, a ne narode, mjesecima se opstruiše rad člana Komisije iz Srpske.

– Faruk Kapidžić, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenikaje, u februaru je javnosti poručio da blokira institucije, da je bolje da blokira nego da se provode prijedlozi iz Republike Srpske – istakla je Anđelina Ošap Gaćanović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Prvobitni postignuti dogovor opstruišu neusvajanjem zapisnika sa sjednice na kojoj su sva tri člana o tome postigla saglasnost.

– To je tačno, ima zapisnik i zvučno da smo se na toj sjednici dogovorili. Promijenio sam stav i to sutradan kada mi je pravnik rekao da to može samo Predsjedništvo ili OHR – naveo je Kapidžić.

Upravo iz OHR-a nametnut je zakon kojim se propisuje da je mandat Komisije da utvrdi šta je nacionalni spomenik, a entitetetski zavodi i organi distrikta Brčko preduzimaju mjere zaštite.

Da li su u pitanju politički motivisani pokušaji da se kulturno-istorijsko nasljeđe naroda u BiH premjesti u zonu kojoj ne pripada?

– Kulturno nasljeđe pripada narodima koji ovdje žive. Ono vrlo često, gotovo u pravilu pripada i čovječanstvu. U konkretnim slučajevima, cilj je da bude podloga za gradnju nekog novog identiteta – istakla je Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Privremene istražne komisije Doma naroda BiH.

I u nalazima revizora i upravnog inspektorata potvrđeno su nezakonitosti pri raspolaganju sredstvima, zapošljavanju i preotimanju nadležnosti za mjere zaštite nacionalnih spomenika.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakPodneseno 39 izvještaja o poreskim krivičnim djelima, šteta 3.700.000 KM
Naredni članakTesla navodno odustaje od jeftine verzije EV