Zahvaljujući angažmanu Predstavništva Republike Srpske uz velikodušnu donaciju Draška Višića iz Banjaluke, prvi put u jednom grčkom muzeju postavljena je uniforma srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata.

U izložbenom prostoru Vojnog muzeja u Solunu, u ličnom izložbenom prostoru penzionisanog pukovnika farmaceuta Vasilisa Nikolciosa, prvi put je izložena uniforma srpskog vojnika, srpska zastava, kao i čuturica iz Prvog svetskog rata.

Dugogodišnja želja da pronađe ovu uniformu, kako bi je uz druge srpske eksponate izložio u Vojnom muzeju u Solunu,  zahvaljujući saradnji Draška Višića i Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj, Nikolciosu se obistinila.

Draško Višić je, ističe, i sam emotivno povezan sa ovom uniformom i Solunskim frontom, jer je upravo njegov djed Luka Lakić bio jedan od solunskih vojnika.

Nikolcios je zahvalio šefu Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Јeleni Јovanović rekavši da ova pomoć otkriva njen etos i ličnu borbu kako bi se sačuvala usponena na žrtvu 7.440 Srba koji počivaju na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakArgentina pobijedila Kolumbiju i u finalu Kopa Amerike sa Brazilom
Naredni članakSrpska bilježi znatan rast spoljnotrgovinske razmjene