U FBiH u prvih devet mjeseci prošle godine registrovano je šest puta više direktnih stranih investicija nego u Republici Srpskoj. Ekonomisti upozoravaju da ukoliko se loš poslovni ambijentu Republici Srpskoj ne popravi, možemo očekivati dodatni pad stranih ulaganja.

U prvih devet mjeseci 2017.godine u Federaciju BiH slilo se oko 106 miliona evra stranih investicija dok je u Republici Srpskoj za isti period zabilježeno tek 17 miliona evra, podaci su Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

Direktor državne agencije sumnja da je to posljedica američkih sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što odbija investiranje u Republiku Srpsku.

U Agenciji kažu da je za ovu godinu već potpisan ugovor sa kineskim investitorima u iznosu od oko milijardu i po maraka te da će prvih 200 miliona od tog ugovora do kraja godine stići na račune Federacije BiH.

Ukupna vrijednost stranih investicija u BiH prošle godine iznosila je 758 miliona maraka, a od tog iznosa tek neslavnih 15% uloženo je u Republiku Srpsku.

I stručnjaci se slažu da je jedan od razloga nedostatka stranih investitora u Srpskoj uvrštavanje predsjednika Srpske na američku crnu listu.

Dodatni problem je i loš poslovni ambijent jer svaki investitor želi stabilnu političku situaciju, što u Republici Srpskoj nije slučaj, tvrde stručnjaci.

Iako u javnosti vlada mišljenje da u Federaciju BiH najviše ulažu arapske zemlje, podaci državne agencije govore drugačije. Austrija je zemlja koja je do sad najviše uložila u BiH i to čak 13 milijardi maraka, Srbija i Hrvatska uložile su oko 2,3 miliona maraka, dok je na listi investirora Turska na 11 mjestu a arapske zemlje čak ispod 15-og mjesta.

Iako smo od ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju tražili odgovore zašto nema stranih ulaganja u Republiku Srpskoj, odgovor nismo dobili.

(BN)

Prethodni članakSvjetski praznik: Danas prvi maj
Naredni članakAudi opozvao 1,1 miliona automobila