Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je Republika Srpska protiv bilo kakvog nametanja zakona bilo kojeg pojedinca i da je pitanje imovine davno riješeno.

Cvijanovićeva je naglasila da ne postoje nikakve nadležnosti koje su date bilo kojem pojedincu, uključujući Kristijana Šmita, niti onima koji su bili visoki predstavnici da to mogu da nameću zakone.

– Nažalost, oni su to zloupotrebljavali. Svoje “nepravo” pretvarali su u “pravo”, zloupotrebljavajući institut visokog predstavnika – rekla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da imovina po Ustavu nije navedena kao nadležnost BiH, odnosno da pripada entitetima. Ona je podsjetila da je imovina po teritorijalnom i funkcionalnom principu nešto na osnovu čega je izvršen proces privatizacije odvojeno u dva entiteta.

– Osim toga, pitanje imovine prvobitno se odnosilo na utvrđivanje perspektivnih vojnih lokacija, mislim na neke 23 lokacije, za koje se tražilo da entiteti odustanu i iz svog vlasništva preknjiže na nivo BiH, Savjeta ministara, odnosno Ministarstva odbrane, čemu se tada protivila Republika Srpska zato što je rečeno da upravo po tom principu funkcionalnosti i teritorijalnosti može da bude dato na korištenje koliko bude potrebno tim institucijama, ali ne može im se dati u vlasništvo, niti im se prepustiti da raspolažu tom imovinom, prodaju, zakupljuju, mijenjaju namjene – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor. RTRS

Prethodni članakCvijanović: Izjave Rame Isaka služe za zabavljanje naroda
Naredni članakDOBOJ: Tradicionalna proslava Nove godine GO SNSD-a Doboj (FOTO/VIDEO)