Republika Srpska priprema odgovor Ustavnom sudu BiH na novu tužbu Bošnjaka i Hrvata kojom ponovo pokušavaju da ospore obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske.

Kako saznaje EuroBlic, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za petak prvu sjednicu Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti novog zakona o Danu Republike.

Osam Bošnjaka i dva Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske ponovo su tužila Republiku Srpsku Ustavnom sudu BiH tražeći da se 9. januar – Dan Republike proglasi neustavnim, uz tvrdnju da je taj dan „odraz političke volje samo jednog naroda i da privileguje samo Srbe, dok druge stavlja u diskriminirajući položaj“.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti, koju su Ustavnom sudu podnijeli 25. januara ove godine, oni optužuju vlasti Republike Srpske da su se direktno suprotstavile i odbile da provedu ranije odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru, ističući da to posebno dokazuju izjave predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Republike Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

U svojim argumentima, oni se pozivaju i na odluku Ustavnog suda BiH koji je po zahtjevu Bakira Izetbegovića donio Odluku o privremenoj mjeri i naložio privremeno obustavljanje Odluke o raspisivanju republičkog referenduma na osnovu čijih rezultata je Narodna skupština Republike Srpske 25. oktobra 2016. usvojila novi Zakon o Danu Republike Srpske.

Zbog nove tužbe,  fomiran je Tim stručnjaka za pripremu odgovora i učešće u odbrani u ovom predmetu.

Koordinator Tima je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, a članovi su: prof. dr Siniša Karan, prof.dr Mile Dmičić, prof. dr Željko Mirjanić, prof. dr Darko Radić, prof.dr Radomir Lukić, narodni poslanici Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokar Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar skupštinskog Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković.

Čubrilović je za „Euro Blic“ potvrdio da je u Narodnu skupštinu stigao zahtjev Ustavnog suda BiH da odgovori na zahtjev deset delegata iz Vijeća naroda koji osporavaju ustavnost 9. januara kao Dana Republike.

„Zadatak Tima, koji čine eminentni pravnici, biće da pripremi odgovor i eventualno učešće predstavnika Narodne skupštine u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH u ovom predmetu“, rekao je Čubrilović.

On je podvukao da je Narodna skupština Odluku o Danu Republike donijela u skladu sa Ustavom Republike Srpske što je potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske koji je 22. decembra 2016. utvrdio da Zakonom o Danu Republike nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

„Nedvosmisleno je postojala pravna osnova, i ustavna i zakonska, za organizovanje i održavanje republičkog referenduma na osnovu kojeg je donesen Zakon o Danu Republike, a nesporno uporište za održavanje referenduma je u članu 70. i 77. Ustava Republike Srpske i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi“, kaže Čubrilović.

On ističe da referendum o Danu Republike ni na koji način nije derogirao Odluku Ustavnog suda BiH kako se tvrdi u najnovijem zahtjevu za osporavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

„Ponovo podnošenje zahtjeva sa ciljem osporavanja prava Republike Srpske da donosi odluke o svojim praznicima od strane predstavnika bošnjačkog naroda ne vodi stabilizaciji prilika u BiH, nego nas vrti u krug da se ne bi mogli baviti suštinskim pitanjima koja su važna građanima“, rekao je Čubrilović.

On je ponovio da Republika Srpska ne može i nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike i da niko nikome ne može osporavati datum rođenja.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijeli su Mujo Hadžiomerović, Muhamed Ibrahimbegović, Kemo Čamdžija, Anita Hodžić, Samir Baćevac, Kasim Salkić, Enes Suljkanović, Elvedin Hamzić, Željko Stipić i Mijo Perkunić.

(BN)

Prethodni članakFAIR PLAY LIGA BUDUĆIH ŠAMPIONA: Završnica u Osječanima i Tesliću
Naredni članak150 miliona KM na vozila i gorivo