Predajom raporta Trećeg Republika Srpska puka članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću počela je centralna manifestacija obilježavanja Dana Vojske RS.

Svečanosti u banjalučkoj kasarni Kozara osim Ivanića prisustvuje predsjednik RS Milorad Dodik, preminerka Željks Cvijanović, ministarka odbrane BiH Marina Pendeš i njen zamjenik Boris Jerinić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici NATO, EUFOR i druge zvanice.

Vojska RS osnovana je na današnji dan 1992. a njenu tradiciju već 13 godina baštini Treći RS puk u OSBIH.

Dodik je izjavio da je Vojska RS krenulu na put slave i odbrane srpskog naroda 1992. odlukom parlamenta RS.

-Da nije bilo vojske ne bi se mogla odbraniti nijedna kuća, nijedan naš čovjek. VRS nije napadala nego je branila narod, u gotovo nemogućim uslovima. Odlukom međunarodnih sila svi letovi su bili zabranjeni. Posljedicu toga smo vidjeli već na početku rata, kada je zbog nedostatka kiseonika umrlo 12 beba. Velika greška srpskih političara bio je pristanak na ukidanje VRS – kazao je predsjednik Srpske.

Dodik je dodao da danas Srbi u Oružanim snagama na najbolji način predstavljaju tradiciju VRS.

-Morate znati da je srpski narod slobodarski i da je naša sloboda vezana za državu. Danas poručujem da po svaku cijenu moramo očuvati mir, bez obzira na sve nepravde. Danas moramo BiH da dijelimo sa drugima, ali ne prihvatamo nametanja visokog predstavnika koji, da bi odbranio svoju platu od 24.000 evra, u Savjet bezbjednosti UN iznosi laži na račun RS – zaključio je Dodik.

Kulturnoumjetnički program u okviru obilježavanja Dana Vojske RS izveo je hor “Jedinstvo” iz Banjaluke.

(Srpskainfo)

Prethodni članakDoboj: Findovce posjetio Danijel Šarić
Naredni članakIgor Vukojević gost u emisiji “Aktuelno u Doboju”