Republika Srpska slavi 26. rođendan! U Banjaluci će Dan Republike biti obilježen nizom manifestacija kojima će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i svijeta.

Protokolom je predviđeno da obilježavanje počne u 10.00 časova programom za djecu, odnosno informativno-zabavnom predstavom u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

U 10.30 časova predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova svečani defile na Trgu Krajine.

Svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani “Borik” sa početkom u 14.00 časova. Na sceni će biti skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta.

U 16.00 časova biće upriličen svečani prijem povodom Dana Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Na Trgu Krajine koncert domaćih izvođača biće održan u 20.00 časova, a koncert gostujućih izvođača u 22.00 časa. U ponoć je predviđen vatromet na Trgu Krajine.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će današnju proslavu obezbjeđivati više od 700 policajaca. Lukač je rekao da će 500 policajaca učestvovati u svečanom defileu u kojem će biti više od 2.000 ljudi.

Vladu Srbije na obilježavanju Dana Republike sutra u Banjaluci predstavljaće ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a proslavi će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neć danas biti u Banjaluci zbog, kako je u Predsjedništvu rečeno, ranije preuzetih obaveza.

U Banjaluku je sinoć stigao patrijarh srpski Irinej, gdje je služio liturgiju u Crkvi Svete Trojice. Patrijarh će danas, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda u BiH. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

(BN / Agencije)

Prethodni članakBIHAMK: Na izlazu iz BiH čeka se i do dva sata
Naredni članakOblačno uz pojačan vjetar