Srbija će na ovogodišnjoj Evroviziji nastupati u prvoj polufinalnoj večeri 9. maja, odlučeno je žrijebom u Liverpulu, gradu domaćinu najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

Uz Srbiju, prve večeri će se za nastup u finalu boriti Hrvatska, kao i Švedska, Letonija, Irska, Moldavija, Švajcarska, Norveška, Izrael, Portugal, Holandija, Finska, Malta, Azerbejdžan i Češka.

U drugom polufinalu, 11. maja, takmičiće se Јermenija, Albanija, Kipar, Australija, Rumunija, Austrija, Danska, Litvanija, Belgija, San Marino, Island, Slovenija, Grčka, Gruzija, Estonija i Poljska.

Ove godine 37 zemalja imaće predstavnike na Pjesmi Evrovizije.

Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska ranije su odustale od takmičenja iz finansijskih razloga.
Bosna i Hercegovina ne učestvuje na Evroviziji od 2016. godine.

Rusiji nije dozvoljeno da se takmiče zbog napada na Ukrajinu, a ni Bjelorusiji kao njenom najvećem savezniku, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

Domaćin takmičenja je Liverpul, odnosno Velika Britanija, jer zbog rata Ukrajina nije mogla da organizuje Evroviziju, iako je pobijedila na takmičenju u Torinu prošle godine.

Velika Britanija odlučila je da ovogodišnja Pjesma Evrovizije bude neka vrsta omaža Ukrajini.

Slogan je “Ujedinjeni muzikom”, sa crtežom srca koja kucaju zajedno, a britanska i ukrajinska zastava iskorišćene su kao inspiracija za stvaranje simbola manifestacije.

Velika Britanija, Francuska, Španija, Njemačka i Italija automatski se kvalifikuju u finale. Ukrajina će, takođe, ići direktno u finale kao pobjednik 2022.

U finalu, koje će biti održano 13. maja, biće mjesta za 26 zemalja. Velika Britanija je prvi put domaćin u posljednjih 25 godina.

Foto: EBU

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik danas sa Konakovićem
Naredni članakEvroliga: Partizan lako prešao preko Asvela