Zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da maliciozne izjave kojima se proslava 9. januara ocjenjuje kao “dan političkog pijanstva u Republici Srpskoj” mogu proći samo ako je osvanuo “dan političkog otriježnjenja u Federaciji BiH”.

– Dok je vladala svečana atmosfera u Republici Srpskoj bez ijednog incidenata, u Federaciji BiH /FBiH/ uništavali su zastave Republike Srpske, napadali srpske povratnike i upadali u crkvena dvorišta. Ako je to rezultat političke trezvenosti u Federaciji BiH – onda smo u velikom problemu – ocijenio je Špirić.

On je rekao da je najmanje što se moglo očekivati da svi predstavnici federalne vlasti osude ove napade u FBiH i pruže podršku malobrojnom srpskom stanovništvu u ovom entitetu, a ne da sanjare o nekoj imaginarnoj unitarnoj BiH.

Špirić je ukazao da je pozivanje na dejtonska sanjarenja, umjesto na slovo Dejtonskog sporazuma, izlizana matrica političara iz FBiH.

On je ocijenio da je njihov problem to što ni pijani ni trijezni ne vide da je Republika Srpska faktor koji se pita, te nezaobilazan i ravnopravan partner u svakom segmentu ovog društva.

– Kada u FBiH otvore oči i pokušaju da djeluju na partnerskim osnovama, a ne na sili i međunarodnom intervencionizmu, moći ćemo naprijed, trezveno i odgovorno – zaključio je Špirić.

U Zenici je u utorak naveče, 9. januara, zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je “Alahu ekber” i “Tekbir”. Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH. Vandalski čin dogodio se na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik – Dan Republike.

Iste večeri grupa građana je protestovala ispred pravoslavne crkve u Konjicu zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi obezbijedila objekat.

Malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović organizuje božićni prijem u Istočnom Sarajevu
Naredni članakĐi Ping: Prijateljstvo Kine i BiH ima dobru osnovu narodnih volja