Sudski proces pokrenut protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja pucanj u pravosudni sistem BiH i ne samo da je apsurdan, nego je antiustavan i predstavlja najjaču osnovu za produbljivanje političke krize u BiH, ocijenio je za zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

– Sa ovim tezama saglasni su i odvažni intelektualci iz reda bošnjačkog naroda, iz oblasti pravosuđa koji postavljaju pitanje može li pravosudni sistem BiH izdržati ovaj proces. Gotovo sigurno je da Bošnjaci sa odobrenjem i osmijehom prate ovaj proces, dok Srbi na njega gledaju sa prezirom i podozrenjem – naveo je Špirić.

Prema njegovim riječima, prezir i podozrenje sa jedne strane, a odboravanje sa druge, ne predstavljaju nikakvu osnovu za suživot i dijalog koji je prijeko potreban svima u BiH.

– U ovom sudovanju, zapravo, vidim i elemente globalnog ludila, globalne krize koja je zahvatila čitav svijet. To globalno ludilo ima pipke u ovom sudovanju u BiH i zapravo nam šalju poruke da ovdje možemo opstajati i živjeti samo ako ćemo suditi jedni drugima, a ne da se obezbijedi suživot i prijeko potreban dijalog – rekao je Špirić za Srnu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Paralamentarne skupštine BiH pozvao je, kako je rekao, usijane glave da se ohlade i da se na vrijeme stane sa pravosudnim ludorijama.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Otvorena izložba „Crnjanski-Tuga i svila bijela“ povodom 130 godina od rođenja književnika Miloša Crnjanskog (FOTO/VIDEO)
Naredni članakUtvrđen Prijedlog rezolucije o protivljenju izgradnji nuklearnog odlagališta