Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da najave predsjednika SDS-a Milana Miličevića o pokretanju spora protiv njega ne zavređuju poseban komentar i nisu iznenađenje jer je on predmet njihovih “sudanija” i istražnih komisija već godinama.

Špirić je Srni rekao da su izjave iz SDS-a potpuno nebitne i neargumentovane, te da je njima potrebna samo dnevnopolitička priča, a ne rješavanje problema u vezi sa donošenjem Zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Da Špirić može sam da izglasa bilo šta Ustavni sud ne bi ni bio ovo što jeste. SDS je i ranije smjenjivao Špirića uz podršku SDA i tada su podržali aferu “Ušće”, kada je prisluškivan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovostvo Republike Srbije. Smijenili su Špirića da bi opstali i oni i onakva Obavještajno-bezbjednosna agencija. Po ovoj najavi Miličevića vidimo da je taj savez SDS – SDA neraskidiv – ocijenio je Špirić.

On je naglasio da je jedina istina to da su svi delegati Srpskog kluba, četvoro iz SNSD-a, podržali prijedlog SDS-ovog delagata Želimira Neškovića o hitnoj proceduri za zakon o Ustavnom sudu BiH.

– SDA je tada zaprijetila napuštanjem sjednice. Paradoks je da su prije nekoliko dana sa tim istim partnerima iz SDA glasali svi iz SDS-a u Predstavničkom domu da se u hitnu proceduru upute izmjene i dopune Izborog zakona BiH. Pa, ko je ovdje lud da ne vidi o čemu se radi? – pita Špirić.

On je istakao kako je očigledno da SDS samo traži smjene i podiže tužbe protiv Srba u zajedničkim institucijama, a da zdušno rade sa SDA kako bi im pomogli da mimo volje naroda dođu na vlast.

– Na njihovu žalost, opozcione klupe su im suđene i ne optužuju oni samo Srbe iz drugih partija, znamo kako su radili i sa svojim rukovodstvom. Njihova politika je više nego prozirna i kreira se u Sarajevu, a ne u Republici Srpskoj. Ne brinu me ni tužbe ni sporovi koje pokreće SDS. Brine me stanje duha i to što neko u svečanim, ali i teškim vremenima za Republiku Srpsku više brine o interesima SDA i drugih partnera nego o institucijama zbog kojih i postojimo – istakao je Špirić.

Špirić je naglasio da će, uprkos najavama o pokretanju upravnih sporova, kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda nastaviti da radi na ostvarivanju jedinstva unutar Srpskog kluba.

– Njima preporučujem da oni rade u Narodnoj skupštini Republike Srpske ono što činim u Srpskom klubu Doma naroda da se poveća stepen jedinstva – istakao je Špirić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakObilježavanje Dana Republike – sjećanje na 12 banjalučkih beba i Milana Јelića (FOTO)
Naredni članakPatrijarh Porfirije 9. januara stiže u Banjaluku