Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je današnjim jednoglasnim usvajanjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma urađen dobar posao u ovom domu i poslata poruka partnerima koji se dogovaraju o ostalim zakonima bitnim za evropski put da pokušaju postići konsenzus.

On je novinarima nakon hitne sjednice Doma naroda izjavio da je riječ o zakonu koji je potpuno usaglašen sa entitetskim zakonima, sa institucijama oba entiteta i na nivou BiH bez primjedbi.

Špirić je naveo da su danas kroz zaključak koji je predložio u ime SNSD-a ispravljene normativno-tehničke greške u ovom zakonu, kako u primjeni ne bi izazvao različita tumačenja, a u nekim segmentima bio neprimjenjiv.

On je rekao je usvajanje ovog zakona u Parlamentarnoj skupštini normalna pojava, a ne senzacija, kako se predstavlja.

– Moguće je postići dogovor i o ostalim evropskim obavezama ukoliko federalni partneri obezbijede kretanje ka kompromisu. Imam neke informacije da se razgovara i dok razgovori traju neću da dajem svoju ocjenu, ali u ovom poslu moramo biti optimisti – rekao je Špirić.

On je napomenuo da funkconalnost BiH na kojoj se insistra treba da se izgrađuje unutar BiH, a ne po nalogu izvana.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Otvorene prijetnje u Federaciji BiH (VIDEO)
Naredni članakDebevcu i Mehmedagiću produžen pritvor još mjesec dana