Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da je današnja sjednica bila jedna od najproduktivnijih gotovo od konstituisanja Doma naroda i da su usvojeni bitni zakoni iz evropskog partnerstva.

– Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je po hitnom postupku predložio delegat Želimir Nešković /SDS/ mi iz Kluba Srba smo podržali proceduru i, nažalost, nije dobio podršku druga dva kluba – konstatovao je Špirić.

Špirić je dodao da je to bitna tema i da na njoj treba nastaviti rad.

– Mislim da ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske postići sporazum i proslijediti prijedlog zakona institucijama BiH i vjerujem da ćemo naići na razumijevanje i usvojiti zakon o Ustavnom sudu, jer to vraća povjerenje u institucije i stvara novu atmosferu, pošto se Ustavni sud do sada pokazao kao dimna bomba i dimna zavjesa u političkim arbitražama koje su uglavnom odluke donosili u korist samo jednog naroda – rekao je Špirić novinarima.

On je naglasio da to nije dobro, da je dijelilo BiH i da ne šalje dobre poruke.

Špirić je napomenuo da vjeruje da će se zadržati ovaj elan i dogovor koji su lideri partnerskih stranaka na nivou BiH postigli.

On je pozvao kolege iz FBiH da pokažu spremnost da se razgovara i o pitanjima koja se njima ne sviđaju kako se ponovo ne bi došlo u nepotrebne zastoje.

– Treba da se dođe do otvorenog dijaloga o svim pitanjima u BiH i ukoliko se čeka da rješenja dođu izvana, bojim se da ćemo doći u situaciju u kojoj smo bili – poručio je Špirić i pozvao kolege da pokažu spremnost za razgovor.

On je poručio da su najbolja rješenja ona do kojih se dođe kroz pregovore.

– Pozivam kolege iz Sarajeva da izađu iz zagrljaja SDA, jer ona pokušava da se hrani njihovim neuspjehom – ocijenio je Špirić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra svježije sa kišom
Naredni članakDodik: Članstvo u BRIKS-u ne isključuje članstvo u EU