Izbora u BiH će biti “na ovaj ili na onaj način”, a situaciju u vezi sa Izbornim zakonom BiH u normalne tokove mogao bi uvesti dogovor političkih partnera, smatra zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

– Nema boljeg rješenja od onog koje je postignuto unutrašnjim dogovorom, bez nametanja sile. Dijalog izrodi dogovore i dobra rješenja, ali se, nažalost, oni ne sprovode – rekao je Špirić za Nezavisne novine.

Govoreći o sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je prekinuta nakon što su bošnjački delegati napustili sjednicu, Špirić kaže da je demokratska svijest na nivou da se ne može ni raspravljati o nečemu što Bošnjacima nije po ukusu.

Da li će sada ostati pri izmjenama i dopunama Izbornog zakona oni koji su ga predložili i za šta su glasali u Predstavničkom domu, Špirić kaže da će se vidjeti kada počne sjednica koja je prekinuta 18. marta.

“Ne znam da li je nekome do igrarija i nadmudrivanja u ovakvoj situaciji, kada je preko noći zaustavljen napredak na putu ka EU, ali znam da ovo nije dobra situacija jer nema nikakvog dijaloga, povjerenja ni konzistentnosti među političkim partnerima”, rekao je Špirić.

On je dodao da su BiH i svi u njoj na gubitku kada neko sa strane nameće zakonska rješenja i reguliše način funkcionisanja u BiH.

– Sa nama iz SNSD-a nema iznenađenja, što dogovorimo i prihvatimo, to i sprovedemo. Za neke druge ne bih mogao to reći jer ni vlastite snimke sastanaka ne smatraju vjerodostojnim. Mnogi su slobodni strijelci i rade širom svijeta na nekim imaginarnim ciljevima koji veze nemaju s dejtonskom BiH. I kakvu nam poruku šalju? – upitao je Špirić.

Govoreći o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici, Špirić kaže da je teška istina da je “BiH uvijek paljena izvana, a gorjela iznutra”, te da je mnogo primjera gdje se na spoljnom planu istupa bez jedinstvenog stava unutar BiH.

– Јedno je sigurno, kakva god bude sudbina ove rezolucije o Srebrenici, bila ona usvojena ili ne, pokazaće se da su jedino neprijatelji dejtonske BiH i kreatori regionalne nestabilnosti uspjeli – ocijenio je Špirić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srbi i Rusi bratski narod, Zapad vrši reviziju istorije
Naredni članakVučić: Žele kolektivnu kaznu za srpski narod, Njemačka najangažovanija