Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je tokom rasprave o prijedlogu izmjena Poslovnika ovog doma da ovaj prijedlog predstavlja “smokvin list” kojim Klub Bošnjaka želi da prikrije štetu koju je uzrokovao blokadom Doma naroda.

Govoreći o Poslovniku ovog doma, Špirić je podsjetio da je on po hitnoj proceduri donesen 2016. godine, dodajući da svako treba da procijeni da li se njegove izmjene mogu donositi po istoj proceduri.

Prema njegovim riječima, članovi Kolegijuma Doma naroda imali su ponudu da Kolegijum bude predlagač sjednice, ali su članovi ovog tijela imali iste dileme koje imaju i delegati Doma.

– Mislimo da u ovom trenutku u BiH svi znaju da najveći problem nije u Poslovniku o radu Doma naroda – istakao je Špirić.

Delegat Kluba srpskog naroda Snježana Novaković Bursać istakla je da je smiješno da se ovim izmjenama Ustavnopravna komisija Doma naroda stavlja u poziciju čuvara Ustava, dodajući da bi bilo dobro da u BiH postoji Ustavni sud kojem svi vjeruju.

Reagujući na konstataciju delegata Šefika DŽaferovića, koji je tokom rasprave rekao da delegati nemaju pravo da predlažu svoje ideje na dnevni red, ona je istakla da time Klub Bošnjaka traži alibi za dovođenje Doma naroda u blokadu.

– Nemate pravo da spočitavate bilo kome šta predlažemo, tražeći alibi za blokadu – naglasila je Bursaćeva.

Delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković rekao je da predsjedavajući Doma Kemal Ademović ne može zloupotrebljavati svoju poziciju, zbog toga što član 124 Poslovnika o radu Doma naroda jasno govori o hitnosti zakona, a ne drugih akata, kao što je ovaj Ademovićev prijedlog.

– Nije problem da se priča o izmjenama Poslovnika, ali na redovnoj sjednici, jer Poslovnik nije zakon – istakao je Nešković dodajući da se čine prekršaji iz sjednice u sjednicu ovog doma.

Predlagač izmjena Poslovnika, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović rekao je da će se ovim izmjenama izbjeći situacija da se “neustavni” zakoni mogu stavljati u proceduru, dodajući da je izmjenama Poslovnika predviđeno da se prije izjašnjavanja o dnevnom redu, prijedlog zakona, osim zakonodavno-pravnom sektoru, dostavi i Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović rekao je da će Klub Hrvata glasati protiv prijedloga izmjena Poslovnika, navodeći da ne vidi na koji način će se ovim izmjenama promijeniti način komunikacije i zakazivanje sjednica.

– Usred mandata ne vidim smisla mijenjati Poslovnik, jer ako mijenjamo onda trebamo mijenjati stotinu stvari – naveo je Čović i dodao da je Dom naroda već dva i po mjeseca u blokadi o kojoj se ćuti.

Delegat Šefik DŽaferović rekao je da će Klub Bošnjaka podržati izmjene Poslovnika kojima se, kako je naveo, rješava situacija u koju je Dom naroda doveden predlaganjem “očigledno neustavnog” zakona o Ustavnom sudu BiH na prethodnoj sjednici ovog doma.

– Naš odlazak sa /prethodne/ sjednice nije blokada, nego pokušaj da se spriječi udar na BiH, jer delegati nemaju pravo da sve moguće teme koje se rode u njihovoj glavi stavljaju na dnevni red – naveo je DŽaferović.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je da je saglasan sa Neškovićem i Bursaćevom da se izmjene Poslovnika ne mogu donijeti po hitnom postupku.

– Neupitno je da li svako od nas ima pravo da nešto predloži ili ne predloži – istakao je Miletić u odgovoru na DŽaferovićevu konstataciju da delegati nemaju pravo da predlažu sve svoje ideje na dnevni red.

Miletić je upitao šta je svrha izmjene Poslovnika o radu, navodeći da i ako budu usvojene danas, to neće promijeniti činjenicu da je Dom naroda u blokadi.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik čestitao Vučiću: Građani prepoznali ispravnu politiku kojom vodite Srbiju
Naredni članakCvijanović: Pobjeda liste oko SNS-a potvrda uspješne i odgovorne politike