U susret novom izvještaju o napretku BiH na evropskom putu, neizvjesno je da će se pregovori sa EU otvoriti do kraja godine.

– Ne treba robovati izvještajma koje dolaze iz Brisela, oni su uvijek bili manifestacionog karaktera. Uvijek su nas udaljavali od pregovaračkog stola, tražili krivce. Volio bih da bude pozitivan izvještaj – rekao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Istakao je da je političko Sarajevo obojeno mržnjom prema Srbima.

– Mi smo spremni za dijalog, da stavimo svih 14 prioriteta na sto. Važno je da se riješimo stranaca u institicijama BiH da bi one bile kredibilne. BiH nije suverena zemlja, međunarodni je poligon – poručio je Špirić gostujući u Јutarnjem programu RTRS.

Naveo je da će rukovodstvo Srpske dokazati da je Srpska u pravu i njeni stavovi.

– Bosna i Hercegovina je još uvijek međunarodni poligon i nije suverena zemlja i kada tu suverenost pokaže presjednik Srpske Milorad Dodik, on se smatra smetnjom za napredak – izjavio je Špirić i dodao da je “ponekad lijek koji se najteže pije treba popiti” i napominje da se BiH mora riješiti “ortopedskih pomagala” oličenih u nekim ambasadorima i međunarodnoj zajednici.

Kaže da u BiH ne postoji zrela politička situacija za iskorak koji se očekuje na putu BiH ka Evropskoj uniji.

– Teret koji nosi rukovodstvo Srpske mnogi ne razumiju, potrebno nam je jedinstvo i ostati na nogama – poručio je Špirić i dodao da niko nema pravo da odustane od borbe za Republiku Srpsku.

On je napomenuo da opozicija treba da traži rješenja za određene probleme u kojima se nalazi Republika Srpska, ali da bi to uradili treba da sjednu i razgovaraju sa predsjednikom Republike i srpskim članom Predsjedništva BiH, te rukovodstvom Narodne skupštine, bez obzira koliko to bile teške rasprave.

Špirić je rekao da sankcije ne vode rješenju problema, te da su izvan pravde, logike i razuma.

– Cilj takvih sankcija je da naprave dublje ekonomske potrese, s tim što cijenu neće plaćati samo Republika Srpska, nego i cijela BiH, kao i zemlje koje sa njom sarađuju – upozorio je Špirić.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, on je rekao da se zbog kriza u svijetu očekuju složena vremena, u kojima treba brzo i efikasno djelovati.

– Dok se globalni izazovi ne riješe, treba postići minimum političkog jedinstva da preživimo. Plate i penzije nisu ugrožene i to je dovoljno da držimo stabilan sistem – poručio je Špirić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNuždić: Bićemo na raspolaganju organima Srpske u slučaju podnošenja tužbe
Naredni članakDodik: Srpska stabilna uprkos opstrukcijama zlih ljudi