Vijesti

SPC – stub duhovnosti i pismenosti (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva kroz istoriju bila je nosilac duhovnog, nacionalnog i kulturno-istorijskog identiteta srpskog naroda. Osam vijekova kontinuiteta, njeni manastiri i crkve, istorijski su svjedok postojanja srpske nacije. A riznica i arhivi, nijemi su svjedok istorije, koliko čuvamo svoju istoriju i knjige, koje svjedoče o njoj.

Srpsko pravoslavlje i Crkva, neprekidna su nit u čuvanju nacionalnog identiteta, jezika i pisma, a samim tim i istorije srpskog naroda. Arhiva Bosansko-bijelske parohije, brčanskog namjesništva, ima sačuvanu arhivu i ljetopise u kontinuitetu od 1810. godine.

– Crkveni putir ili čaša za pričešće, kako bi to naš narod nazvao iz 1866. godine, srebrni, ikona Tajne večere, koja je bila na starom hramu, na mjestu gdje ima i spomenik, iz 1.899 godine, sve to svjedoči u korist tome što govorimo o arhivi i postojanju ove parohije, sela i ljudi na ovim prostorima – kaže Nikola Lukić, protojerej Bosansko-bijelske parohije, Namjesništa SPC u Brčkom.

U okrilju Srpske pravoslavne crkve, njegovanja je i čuvana ideja srpske državnosti. A crkvena ahriva je riznica srpske istorije.

– Želimo da čitajući ljetopise srpskog pravoslavnog sveštenstva, saznamo i mnoge stvari, koje zvaniča istorija ne želi da prikaže. I da upravo to bude inspiracija i zavještanje nama mlađima i budućim pokoljenjima da čuvaju tradiciju i da je u pravom svjetlu Hristove nauke, prenose na buduća pokoljenja – rekao je doc. dr Aleksandar Đurić iz Brčkog.

Da bi se sačuvala istorija od onih koji žele da je prekrajaju, jedan od najvažnijih segmenata je čuvanje orginalnih istorijskih knjiga i zapisa. Restauratori produžuju životni vijek knjiga i svjedočanstva naše istorije.

– Knjiga nekada bila veoma važna, i sve stare knjige koje su pisane nose tragove kulturno-istorijskog značaja i treba ih sačuvati. Јa se trudim, da sve te knjige restauriram, da ih napravim i produžim im vijek. To radim po jednom receptu, koji je star blizu 500 godina, polufrancuski, veoma zahtjevan, koji ne radi svako – navodi Milivoje Kolar, restaurator.

Briga o arhivima, jedan je od najvažnijh segemenata očuvanja istorije.

Crkva Svete Petke u Porebricama u opštini Pelagićevo i njeni parohijani, jedan su od primjera.

Pored sveštenstva o očuvanju i restaruaciji crkvenih spisa i knjiga, veliki doprinos dali su i sami mještani.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close