Iako je još prije dvije godine u Srpskoj participacija za ugradnju stenta sa 500 pojeftinila na 125 KM, u Univerzitetskom kliničkom centru RS i dalje se drže stare cijene.

Tako pacijentima kojima je zakazana ova intervencija šalju obavještenje u kojem, u okviru stavki šta im sve od dokumentacije treba za prijem na odjeljenje, između ostalog stoji da u bolnicu sa sobom donesu i “novac za participaciju: 500 KM za ugradnju stenta”!

Sagovornica srpskainfo.com, portala “EuroBlica”, koja je zamolila da joj ne otkrivamo identitet, a kojoj je ugradnja stenta zakazana u aprilu, kaže da je ostala bez teksta kada je nedavno poštom dobila obavještenje iz UKC.

– U njemu je navedeno šta sve od dokumentacije treba da donesem, za prijem na Odjeljenje interventne kardiologije radi ugradnje stenta. U okviru stavke “u bolnicu sa sobom ponijeti”, između ostalog je navedeno da treba da donesem i 500 KM, kao participaciju za ugradnju stenta. Stvarno sam se neprijatno iznenadila, jer je koleginica radila ovu intervenciju i nije platila toliko – kaže naša sagovornica.

Gluvi telefoni
Ističe da je odmah zvala UKC da provjeri da li je riječ o grešci, ali da ni nakon brojnih poziva nije uspjela da sazna koliko će na kraju morati da plati ugradnju stenta.

– U najvećem broju slučajeva, na telefon se niko nije javljao ili su me prespajali na neke lokale, ali bezuspješno. Sad ne znam šta da radim. Toliko para nemam, a termin intervencije se polako približava. Pošto sam bolesna i stanujem van Banjaluke, nisam u prilici da odem u UKC i provjerim, tako da ću morati pozajmiti pare, pa šta mi bog da. Samo mi nije jasno otkud ovolika cijena, kad se odavno priča da je participacija za mnoge zdravstvene usluge pojeftinila – ističe naša sagovornica.

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS podsjećaju da su još prije dvije godine znatno smanjili participaciju za skuplje zdravstvene usluge.

– Takođe, ograničili smo maksimalni iznos participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje. Naime, za sve zdravstvene usluge čija je cijena veća od 500 KM, donijeli smo odluku da participacija bude pet odsto od te cijene, osim za usluge kao što su vantjelesna oplodnja, palijativna njega, pojedine oftalmološke usluge i slično – naglašavaju u ovom fondu.

UKC RS

Dodaju da je prije pomenutih izmjena participacija za skupe zdravstvene usluge bila znatno veća, među kojima je i ugradnja stenta.

– Naime, ranije su osiguranici participaciju za ugradnju stenta plaćali 500 KM, dok ona sada iznosi 124,9 KM. Inače, ugradnja stenta spada među skuplje zdravstvene usluge. Cijena koju Fond plaća zdravstvenim ustanovama za ugradnju stenta je 2.497 KM, dok osiguranici u finansiranju ove usluge  učestvuju sa pet odsto – objašnjavaju u FZO.

Na pitanje koliko u UKC košta participacija za ugradnju stenta, iz ove zdravstvene ustanove su odgovorili da je “prema informacijama Klinike za kardiovaskularne bolesti, riječ o 124,9 KM”.

– Pomenuti slučaj ne možemo da komentarišemo, sve dok ne vidimo šta stoji u obavještenju koje smo poslali pacijentkinji – kratko su saopštili iz UKC.

Uskoro kontrola

Iz FZO su saopštili da će njihov Sektor za kontrolu provjeriti navode osiguranika koji tvrdi da je participacija za ugradnju stenta 500 KM.

– Do sada nismo imali pritužbe pacijenata kada je riječ o ovoj usluzi. S druge strane, osiguranici mogu da se informišu kod naših zaštitnika prava koji su imenovani u svim poslovnicama FZO, a na našoj internet stranici su dostupni svi podaci kako o pravima iz zdravstvenog osiguranja, tako i o cijena usluga koje plaća FZO. Podsjećamo da je participacija prihod zdravstvene ustanove, a ne FZO  – kažu u ovom fondu.

Maksimalna participacija 370 KM

Osim ugradnje stenta, znatno je niža participacija i za koronografiju, pa umjesto 260, osiguranici sada plaćaju 65 KM.

Kod  balon diletacije koronarne arterije participacija je smanjena na 134,9, dok je ranije iznosila 540 KM. Maksimalni iznos participacije po jednoj usluzi iz cjenovnika FZO može da bude 370 KM.

Osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije, ni za jednu uslugu koja spada u obavezno zdravstveno osiguranje ne izdvajaju ništa, jer sve finansira FZO.

(Srpskainfo)

Prethodni članakOtkriven novi organ u ljudskom tijelu?
Naredni članakLideri BiH imaju sve manje vremena