SNSD bi zadržao vodeću poziciju u slučaju da sutra budu održani izbori za Narodnu skupštinu Republike Srpske sa osvojenih 38 odsto glasova, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je radila agencija Metriks iz Banjaluke.

Telefonsko istraživanje je rađeno na uzorku od 1.200 ispitanika u Republici Srpskoj u periodu od 18. do 24. septembra.

Ne uzimajući u obzir ispitanike koji kažu da ne bi izašli na izbore, rezultati istraživanja pokazuju da bi SDS osvojio 10 odsto glasova, Narodni front devet, PDP sedam, zbirno ostale stranke koje se nalaze u oba bloka 17 odsto, dok je neodlučnih bilo 19 odsto.

Ostale stranke gravitiraju granici cenzusa od tri odsto, što je, kako navode iz agencije Metriks, uobičajeno za ankete koje se rade van izbornih godina.

Na pitanje o tome koje zemlje trenutno vide kao prijatelje Srpske, pored Srbije, 46 odsto ispitanih je navelo Rusku Federaciju, po 15 odsto Mađarsku i Kinu, osam odsto Crnu Goru, šest odsto Grčku, dok ostale ponuđene zemlje imaju ispod tri odsto.

Čak 49 odsto ispitanih dalo je pozitivan odgovor na pitanje da li će Republika Srpska u narednih pet godina biti bolje mjesto za život, od čega je 21 odsto reklo “sigurno da” i 28 odsto “vjerovatno da”, a 29 odsto smatra da će biti lošije stanje od trenutnog.

Iz agencije Metriks navode da je u odnosu na ranija istraživanja primjetno povećanje optimizma među stanovnicima Srpske, jer je tokom istraživanja sprovedenih u prethodne dvije godine broj pesimističnih ispitanika blago prednjačio u odnosu na optimistične.

Foto: Wikipedia

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠeranić: Mjere zbog korone neće se odnositi na građane
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 5. oktobar