BANJALUKA – Intenzivne sniježne padavine koje su sinoć zahvatile zapadne i centralne krajeve RS uzrok su usporenog i otežanog odvijanja saobraćaja na većini puteva.

U nižim predjelima vozačima se skrće pažnju na raskvašeni snijeg, dok u višim predjelima i preko planinskih prevoja sniejg je ugažen na kolovozu.

“Posebno skrećemo pažnju na putne pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Mrkonjić Grad-Glamoč, preko Mliništa, Šipovo-Strojice, prema Kupresu, Kotor Varoš-Teslić, preko prevoja Borja”, saopšteno je iz Auto moto saveza RS.

Snijeg je počeo padati na istoku RS, ali ne intenzitetom kao na zapadu, tako da su kolovozi u nižim predjelima, za sada mokri i klizavi, dok je preko planinskih prevoja moguć nailazak na zasniježen kolovoz.

Foto: Vladimir Stojaković
Foto: Vladimir Stojaković

Dodatan oprez vozačima savjetujemo zbog niskih temperatura, na formiranje poledice posebno u višim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka  i na prilazima tunelima.

Dežurne ekipe zimskih službi u punom kapacitetu su na terenu i vrše čišćenje i posipanje, ali snijeg koji intenzivno pada usporava njihovo djelovanje.

“Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme”, navedeno je iz AMS RS.

Danas u Bosni i Hercegovini većinom će padati snijeg, na jugu kiša. Od sredine dana prema večernjim satima na istoku i sjeveroistoku Bosne u nizinama je moguća kiša.

Više padavina u Hercegovini, gdje se prognozira 15 do 30 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 3°C, na jugu zemlje između 4 i 8°C.

(Nezavisne)

Prethodni članakCrna nedjelja za pješake u Srpskoj
Naredni članakSkijaši okupirali zimske ljepotice, hotelski kapaciteti puni