Neki od vas možda znaju, ali nekome sigurno mogu biti od pomoći ovih 16 savjeta koji olakšavaju kuvanje.

Ponekad moramo da zavirimo u bakinu svesku savjeta i na taj način da olakšamo mnoge poslove u domaćinstvu…

1. Da biste spriječili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuvanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine hljeba i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu iscijedite malo limunovog soka.

2. Pite i gibanice pravite s uljem jer se ono ne steže kao mast. Na taj način ih možete poslužiti i kad su hladne.

3. Želatin za kolače, prije spremanja, treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi. Prije stavljanja na vatru treba dobro iscijediti i paziti da prilikom kuvanja ne provri.

4. Tortu ćete lakše rezati ako nož često umačete u posudu s vrućom vodom.

5. Narandže koje se teško ljušte potopite na kratko u vrelu vodu, pa ćete ih guliti mnogo lakše.

6. Svjež ananas ćete lakše oljuštiti ako ga prethodno narežete na kolutove, pa zatim svaki kolut oljuštite posebno.

7. Preliv za salatu u koju ste stavili previše sirćeta razblažićete ako ubacite komad sredine hljeba ili jednostavno dodate vodu.

8. Tvrdi sirevi se neće sušiti ako ih umotate u krpu namočenu u slanu vodu ili razblaženo sirće. Sir stavite u plastičnu posudu koja se dobro zatvara i stavite u frižider. U posudu treba ubaciti nekoliko kocki šećera, koje ćete svakodnevno mijenjati, ili pronađite posudu odgovarajuće veličine vašeg komada sira i dobro ga potopite suncokretovim uljem, koje prekrije cijelu površinu sira.

9. Najlakše ćete odvojiti bjelance od žumanceta (kod jaja koja nisu potpuno svježa) ako ih razbijete u lijevak. Bjelance će da iscuri iz lijevka, a žumance će se zadržati u njemu.

10. Prilikom spremanja majoneza pazite da ulje i jaja imaju istu temperaturu. Potrebno je da neko vrijeme odstoje na sobnoj temperaturi.

11. Svježu živinu ćete najbolje prepoznati po kostima bataka. Ako se kost bataka može saviti to je znak da je živina svježa.

12. Smrznuto meso ne smijete potapati u toplu vodu da biste ga otopili. Potapajte ga uvijek u hladnu vodu, a pri odmrzavanju ribe u vodu još dodajte i dosta soli.

13. Svježe meso pri pečenju može da ostane tvrdo. Ako niste stigli da ga marinirate, biće mekše ako ga ako ga prelijete čašicom konjaka ili ruma. Miris alkohola neće se osjećati jer pri pečenju ispari.

14. Pri pečenju meso okrećite kašikama. Ako ga ubadate viljuškom, iz njega će curiti sok i raspašće se.

15. Nemojte rezati vrelo pečenje, već ga pustite da se dobro ohladi. Nož mora da bude dobro naoštren da vam se ono ne bi mrvilo.

16. Ukus zagorjelog jela možete da popravite ako ga u pokrivenoj posudi odmah stavite u posudu s hladnom vodom. Poslije desetak minuta jelo prespite u čistu posudu i imaće normalan ukus, prenosi b92.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakVještačka inteligencija će praviti muziku za YouTube
Naredni članakKoliko dugo kuvana jaja mogu stajati u frižideru?