Sud BiH osudio je Slobodana Karagića na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Doboja 1992. godine.

Prema presudi, Karagić je proglašen krivim da je sam ili zajedno sa drugima u ljeto 1992. godine silovao oštećene “K-1” i “K-2”, koje su u to vrijeme bile maloljetne, kao i da je učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju trojice muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Karagić je, prema navodima presude, u julu i avgust 1992. godine, zajedno sa pravosnažno osuđenim Predragom Kujundžićem odveo “K-2” iz prostorija Radija Doboj u kuću u naselju Bare, gde su je silovali i mučili.

 

Svjedokinju “K – 1”, kako stoji u presudi, Karagić je silovao u domu JNA u Doboju, iako mu je govorila da ima 15 godina, prenosi Birn.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da su bez sumnje poklonili vjeru iskazima “K-1” i “K-2”, kao i suprugu jedne od oštećenih, koji je potvrdio njen iskaz.

Odbrana, kako je naveo sudija, nije mogla dovesti u pitanje njihove iskaze iako su navodili da je reč o upitnom zdravlju “K-2” i lažnom iskazu “K-1”.

Karagić je zločine počinio kao pripadnik i komandant specijalne jedinice “Crvene beretke”, a kasnije kao vojnik Vojske RS, navedeno je u presudi.

Prvostepenom presudom, Karagić je oslobođen da je zajedno sa još dvojicom vojnika iz zatvora “Spreča” izveo nekoliko muškaraca koji su odvedeni u kamp “Vila” i ubijeni, za mučenje Amira Halilovića, pljačkanje zatvorenika u objektu na Usori i “Perčinom disku”, te u selu Bukovačke Čivčije.

Za ove tačke optužnice, Sudsko veće je utvrdilo da nije ponuđeno dovoljno dokaza.

– Vijeće ne spori da se događaj u kampu “Vila” desio, ali učešće optuženog nije dokazano van svake razumne sumnje. Kada je reč o pljačkanju zatvorenika, niko od svedoka nije potvrdio da je vidio da optuženi uzima novac i zlato – naveo je Božić.

Prilikom odmjeravanja kazne, Sudsko vijeće je kao otežavajuće okolnosti našlo “bezobzirnost optuženog u činjenju silovanja”, kao i raniju višestruku osuđivanost. Olakšavajućih okolnosti, Vijeće nije našlo na strani optuženog.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

 

IZVOR: www.blic.rs

Prethodni članakCentar za kulturu i obrazovanje
Naredni članakObavještenje o prekidu isporuke električne energije