Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) biće održana danas u Banja Luci. Vlada Republike Srpske povukla je iz skupštiske procedure nacrte zakona i strategiju o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, dok zahtijeva da se u dnevni red uvrste po hitnom postupku odluke o okvirnom iznosu garancija koje planira da izda u ovoj godini u iznosu od čak 750 miliona KM te odluke o zaduženju RS za autoput Banjaluka – Doboj i za projekat restrukturiranja „Željeznica RS“ u ukupnom iznosu od 191,1 miliona KM.

Na dnevnom redu je i Strategija za borbu protiv koruocije, koja se odnosi na period 2018. do 2022. godine. Strategijom su utvrđene rizične oblasti u kojima bi se trebalo djelovati te data analiza stanja o prisutnosti i percepciji korupcije, kao i navedeni mehanizmi za borbu protiv korupcije, s preporukama za smanjenje rizika od korupcije.

Stretegijom je definisano pet strateških ciljeva i to: jačanje pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije; efektivnije iskorištavanje postojećih kapaciteta i unapređenje saradnje u detekciji i procesuiranju koruptivnih djela; jačanje transparentnosti i integriteta javnog sektora te podizanje svijesti građana.

Na predloženom dnevnom redu je i nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela kojim se uređuju uslovi, postupak i organi nadležni za otkrivanje, oduzimanje i upravljanje imovinom koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela i prekršaja.

Definisano je da javni tužilac vodi postupak oduzimanja imovine po službenoj dužnosti, a propisane su i nadležnost posebne organizacione Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, čija je osnovna nadležnost otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.

Na sjednici parlamenta RS trebalo bi da budu razmatrane i interpelacije o politici u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema i o politici upravljanja javnim preduzećima u RS, čiji su predlagači poslanici opozicije.

Među 30 tačaka predloženih za raspravu na sjednici su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju; gasu; stranim ulaganjima; banjama…

Planirano je da zasjedanje, u prvom dijelu, traje 6.,7. i 8. februara, a u slučaju da se u tom periodu ne razmotre sve tačke dnevnog reda, nastavak sjednice zakazan je za 13. februar.

(BN/Fena)

Prethodni članakBogdan trojkom preko dva čuvara za pobjedu Kingsa! (VIDEO)
Naredni članakFudbaler Bilbaa drugi pobijedio rak