Broj radnika i penzionera u Republici Srpskoj godinama je gotovo izjednačen, a iako je ovaj odnos u prošloj godini blago poboljšan, analitičari ocjenjuju da je on i dalje daleko ispod nivoa koji je potreban da bi Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS mogao normalno da funkcioniše.

Prema podacima Fonda PIO RS na kraju prošle godine u Srpskoj je bilo 300.202 osiguranika, dok je penzionera bilo 260.580.

„To znači da smo na kraju prošle godine imali 1,152 osiguranika na jednog korisnika, što je poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada je ovaj odnos bio 1,13:1“, kazali su za CAPITALu Fondu PIO.

Istakli su da je značajan podatak da je broj osiguranika u 2017. godini prešao granicu od 300.000 i da je u odnosu na prethodnu godinu, kada je bilo 292.811 osiguranika, taj broj povećan za 7.391.

„Trend porasta broja osiguranika bilježi se, ne samo u 2017. u odnosu na 2016. godinu, već i u dužem vremenskom periodu s obzirom da je broj osiguranika u 2015. godini bio 286.310, u 2014. godini 280.511,u 2013. godini 276.267 osiguranika“, navode u Fondu PIO.

Međutim, i pored ovih poboljšanja Republika Srpska i dalje ima najlošiji odnos broja radnika i broja penzionera u regionu.

„Sličan i nepovoljan odnos broja osiguranika i korisnika prava bilježi se i kod svih država nastalih na području bivše SFRJ, koji po poslednjim zvaničnim podacima iznosi 1,45:1 u Sloveniji, u Hrvatskoj 1,17:1, u Srbiji 1,20:1, u Federaciji BiH 1,25:1, u Crnoj Gori 1,64:1, a u Makedoniji 1,90:1“, dodaju u Fondu PIO.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da u prošloj godini jesu ostvareni određeni pozitivni pokazatelji i da u prilog tome  govore i ovi podaci, ali ističe da je sadašnji odnos broja radnika i penzionera, ipak, daleko od onog koji je potreban da bi Fond PIO mogao normalno da funkcioniše.

„Da bi Fond PIO mogao normalno funkcionisati potrebno je da imamo tri radnika na jednog penzionera. Upravo je nedostatak novca u Fond bio razlog zbog kojeg su se penzije počele isplaćivati iz budžeta i to je dobro, jer se nije smjelo dopustiti da se penzije ne isplaćuju redovno. S druge strane, treba biti realan i treba pokušati isplaćivati penzije iz doprinosa koje su za to namijenjene, a to je moguće samo stvaranjem uslova za razvoj privrede i novog zapošljavanja“, naglasio je Škrebić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je ovaj odnos i dalje veoma nepovoljan, a pogotovo ako se ima u vidu da su isplaćene plate niske, a samim tim i iznos doprinosa koji je otišao u Fond.

„Fond je ozbiljno ugrožen i to se mora priznati. To što su neki pokazatelji bolji zato što je broj radnika povećan za nekoliko hiljada nije dovoljno, jer se prosječna plata godinama ne mijenja. To je samo po sebi dovoljan pokazatelj gdje se nalazimo“, kazao je Pavlović.

On je naglasio da će Vlada i dalje da se zadužuje i da iz toga isplaćuje penzije.

„Takva situacija će biti sve dok Vlada i resorna ministarstva ne shvate da bez realnog sektora i domaće proizvodnje nema nikakvog osnova za boljitak“, naglasio je Pavlović.

(Capital)

Prethodni članakNovo izdanje emisije 7 dana Doboja, RTV Doboj
Naredni članakPooštravaju se uslovi izvoza iz BiH