Škoda Vision X je bio jedan od najzanimljivijih crossover noviteta na ovogodišnjem izdanju ženevskog salona, a Škoda je već sigurna u odličnu prođu na tržištu.

I ne samo to, u Škodi ozbiljno razmišljaju da na tržište pošalju upravo ovakav hibridni pogon koji kombinije struju i plin. Podsjetimo, Vision X je pokretao 1.5 TSI motor u izvedbi na prirodni plin u kombinaciji s elektromotorom.

Šef prodaje u Škodi Alan Favey na godišnjoj je konferenciji kompanije otkrio kako će Vision X ići u proizvodnju te kako će biti predstavljen za tačno godinu dana na ženevskom salonu, javlja Automotive News Europe. Osim istog pogona proizvodna izvedba se neće ni stilski bitno mijenjati pa bi Vision X uz novo ime trebao postati najatraktivniji Škodin model.

Sa 4255 mm dužine, 1807 mm širine i 1537 mm visine Škodina verzija Arone i T-Roca je duža, šira i niža od najprodavanijeg malog SUV-a u Evropi, Renaulta Captur.

U Škodi su jako ambiciozni pa pored manjeg crossovera planiraju još 18 modela, i to u naredne dvije godine. Tokom sljedeće godine na tržište stiže prvi Škodin plug-in hibrid. Biće to Superb s pogonom posuđenim od Passata GTE. Takođe, najmanja Škoda, model Citigo, sljedeće godine prelazi na struju.

(index.hr)

Prethodni članakNovi detalji sve sumnjivijeg policijskog izvještaja oko Davidove smrti?!
Naredni članakSejfoviću za pljačku banke i ubistvo bicikliste 14 i po godina robije