Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, koji će uskoro biti raspisan, biće u skladu sa potrebama tržišta, izjavio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Damjan Škipina.

Škipina je u našem Јutarnjem programu naveo da je prošli akcioni plan bio raspisan u avgustu 2O23. godine i da realizacija nije završena, te da iz tog razloga nisu žurili sa novim.

– U avgustu raspisan Akcioni program koji nije realizovan u cijelosti. Novi je u pripremi, obavljen je razgovor sa radnicima u biroima za zapošljavanje, šefovima filijala i sa ministrom rada, tako da ćemo novi plan sastaviti na osnovu podataka sa tržišta rada i da će javni poziv biti raspisan u maju mjesecu – rekao je Škipina.

Kada je riječ o stanju tržišta rada, Škipina je naveo da je na evidenciji Zavoda oko 59.119 nezaposlenih, među kojima je najviše diplomiranih ekonomista, pravnika, profesora fizičkog vaspitanja i prosvjetnih radnika, a da su najtraženija lica sa završenim tehničkim fakultetom, kojih i ima najmanje.

– Najtraženija zanimanja sa evidencije Zavoda su prodavci, obućari, stolari, konobari, tesari, armirači, vozači teretnih vozila, bravari, kuvari, zidari, zavarivači i elektromonteri. Najtraženiji radnici sa srednjom stručnom spremom medicinske sestre, ekonomski i mašinski tehničari, dok su poslodavci iskazali potrebu i za šumarskim, farmaceutskim i građevinskim tehničarima – kaže Škipina.

Daodao je da u odnosu na januar prošle godine imamo manje 5.800 nezaposlenih lica. Podsjetio je i da program prekvalifikacija, koji je uveden prošle godine, nije naišao na veliko inetresovanje poslodavaca.

– Svega pet poslodavaca se prijavilo, a prekvalfikovano je 15 lica. Ove godine ćemo vidjeti da li ćemo ići sa novim programom jer stvarno ne znamo zašto poslodavci nisu zainteresovani. Moramo ispitati tržište i ako ne bude zainteresovanih, odgodićemo taj program za neki drugi period – zaključio je direktor Zavoda za zapošljavanje.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakTadić: Šmit namjerno provocira sukobe sa Republikom Srpskom
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 27.03.2024. godine