Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u utorak, 27. jula, razmatraće Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

Prema predloženom budžetu, koji će se pred poslanicima naći u drugom čitanju, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri odsto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet odsto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM, i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u predloženom budžetu za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri odsto.

Na dnevnom redu, u drugom čitanju, je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, a koji predviđa izjednačavanje svih poreskih obveznika.

Prema trenutnom Zakonu, akciza na duvanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se akciza na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i zahtjev poslanika Јasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Predlagači navode da je neophopdno mijenjati postojeći Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH kako bi se obezbijedila efikasna i nezavisna primjena instituta sukoba interesa, te ujednačili i uskladili propisi koji regulišu sukob interesa i izvještaje o imovinsko-finansijskom stanju nosilaca javnih funkcija.

U prvom čitanju, poslanici bi trebali da razmatarju Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, a kojim se predviđa spuštanje praga unutar liste sa 20 na 10 odsto.

Na dnevnom redu sjednice je i više izvještaja komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o poslničkim zahtjevima i prijedlozima, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Zvizdićev prijedlog izmjena tiče se propisivanja novčane ili zatvorske kazne za sve koji javno pozivaju, izazivaju ili podstiču nasilje ili mržnju po svim osnovama.

Početak sjednice zakazan je u utorak za 11.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Parlamentarne skupštine BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOlimpijski krugovi zasijali u parku Republike Srpske za sreću sportistima
Naredni članakDOBOJ: Povećano interesovanje za vakcinaciju