Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, jednog iz seta evropskih zakona, počela je u Sarajevu.

Predlagač zakona je Savjet ministara, koji u obrazloženju navodi da se izmjenama i dopunama naglašavaju principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a BiH.

Predložene izmjene i dopune Zakona, između ostalog, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a i uvode obavezu sudija i tužilaca da prijave imovinu i interese, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Istovremeno se odredbama ovog zakona pojačava disciplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTS-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Јednom od odredbi predviđeno je da Parlamentarna skupština BiH u roku od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona donese zakon o VSTS-u, koji će biti potpuno usklađen sa standardima EU, kako je predviđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Savjet ministara ističe da je usvajanje ovog zakona važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije koje je BiH obavezna ispuniti na putu ka narednoj fazi pridruživanja EU.

Usvajanje ovog zakona dogovoreno je na sastanku lidera vladajućih stranaka na nivou BiH održanom 22. avgusta u Istočnom Sarajevu, a procedura usvajanja predloženih izmjena i dopuna već je okončana u Predstavničkom domu.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Pripremamo uredbu o hapšenju i deportaciji Šmita iz Srpske (VIDEO)
Naredni članakŽupljanin: NATO imao genocidnu namjeru – sistematski da uništi Srbe