Pravci sistemskog odgovora Republike Srpske na rizike u vezi sa kriznim lancima snabdijevanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija ogledaju se u utvrđivanju infrastruktura na korištenju u javnoj upravi i kritičnim infrastrukturama, što podrazumijeva utvrđivanje stanja i opreme servisa određenih rizičnih proizvođača, izjavio je direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske Dražen Višnjić.

– Mi se nalazimo i globalno stanje, a takvo je i u Republici Srpskoj, karakteriše kriza lanaca snabdijevanja koje se ogleda u mogućnostima prekida snabdijevanja hardverom i softverom institucija i drugih subjekata društva, zatim prekida servisa i blokiranja pristupa servisima – rekao je Višnjić.

On je naveo da je u oktobru prošle godine u Srpskoj došlo do ukidanja internet domena institucijama – predsjedniku Republike i Vladi Srpske, ocijenivši to presedanom na koji se mora imati odgovor.

Višnjić je kazao da to nije jedini problem u okviru tematike ovog projekta, nego da su problemi jako širokog spektra.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSijarto: Vrijeme da se stavi tačka na spoljne intervencije, prijetnje sankcijama i demonizaciju srpske nacije
Naredni članakUpozorenje: Jeftinije gume bi vas moglo skupo koštati